Alkoholizam kod žena

alkoholizam kod žena

Dobar izlazak često je teško zamisliti bez pića. Alkohol je sveprisutan, a prve intoksikacije javljaju se veoma rano, često u detinjstvu. Snažna potreba za prihvatanjem i integrisanjem u društvo, u osnovi je prvih opijanja. Takođe, alkohol je legalna droga čija se upotreba otvoreno i suptilno podržava i promoviše. Zanemaruju se negativni aspekti opijanja, a akcenat  se stavlja na lažno pozitivna dejstva, koja suštinski dugoročno štete. Pored toga što se dugo vremena mislilo da je konzumiranje alkohola rezervisano za muški pol, danas je jasno i da žene sve češće piju. Pa ipak, čini se da okolina više osuđuje alkoholizam kod žena.

Uzroci su mnogostruki, ali suštinski pripadnice lepšeg pola sada su više nego ikada izložene mnogo većim zahtevima kad je u pitanju njihova uloga u porodici, na poslu i u društvu. Njima je često veoma teško da se nose sa nametnutim standardima lepote, fizičkog izgleda i životnog stila, koje nameću globalni trendovi potrošačkog društva. Takođe, neminovno se javljaju svakodnevni problemi u školi, na poslu, konflikti sa socijalnim okruženjem i u ljubavnim vezama. Stres je postao sastavni deo života, a kapaciteti  da se s njim izađe na kraj sve su skromniji. Potreba da se brzo oslobode neprijatnih osećanja rezultira traženjem prečica, a alkohol je nadohvat ruke.

Kada dobar provod postaje problem?

Pošto je na nekim mestima alkohol skup ili ređe nedozvoljen, mnogi posežu za čašicom pre izlaska. Na brzinu popijeno piće ima snažaniji efeket na mozak, a samim tim i na rasuđivanje. Takođe, poznato je da je dejstvo alkohola popijenog na prazan stomak značajno brže i intenzivnije. Cilj je postići dobro raspoloženje, opuštenost, podstaći euforiju i smanjiti često prisutnu socijalnu nelagodnost. Sem uticaja na raspoloženje, piće se automatski povezuje sa dobrim provodom, pa i seksualnom privlačnošću. Devojka koja je popila može da se oseća seksualno poželjnijom, ali u realnosti ona samo deluje dostupnije. Suštinski, ona rizikuje da donese impulsivne odluke koje će dovesti do kajanja kada dejstvo alkohola prođe. Samim tim što su osetljivije, alkohol ima razornije posledice na ženski organizam i psihičko zdravlje.

Alkoholizam kod žena – osuda okoline

Problem patološke upotrebe alkohola praćen je promenama psihe. Izmenjena ličnost poprima izrazite karakteristike zavisnika, a u svakodnevnom funkcionisanju prisutni su napetost, niska tolerancija na frustracije, nesigurnost, impulsivno reagovanje, emocionalna glad (prejedanje na kraju dana kao odgovor na negativne emocije), nisko samopouzdanje, i tendencija minimiziranja sopstvene patologije. Alkoholizam kod žena nailazi na veću osudu društva nego alkoholizam kod muškaraca.

Takođe, žene alkoholičarke, za razliku od muškaraca, doživljavaju veći stepen osude od strane društva. Često je prisutno prikriveno opijanje, što rezultira produbljivanjem problema. Reagovanje porodice takođe je drugačije. Dok supruga alkoholičara preuzima njegovu ulogu i trudi se da očuva porodicu, muževi žena alkoholičarki kriju i negiraju problem, ne preuzimaju ženine obaveze i distanciraju se od porodice. Razvod je u takvim slučajevima češća opcija.

Žene uglavnom osećaju stid i krivicu, tolerantne su i pasivne, dok muškarci alkoholičari česće ispoljavaju agresiju i bes. U odnosu na muškarce, one češće kombinuju tablete i alkohol. Takođe suicid, je češći kod žena sa problemom alkoholizma. Bitno je da znamo da se ovakvo stanje leči.

Često je u pitanju dugotrajan i bolan proces, sa mnogo uspona i padova, u koji je neophodno uključiti celu porodicu. Grupna terapija veoma je korisna da bi se zavisnost, kroz metode socijalne podrške, zamenila konstruktivnijim oblicima ponašanja. Međutim, još  je važnije reagovati kada se primete prvi znaci gubitka kontrole u vezi s upotrebom alkohola. Psihoterapija i savetovanje mogu povećati kapacitete takve osobe da se na adekvatan način izbori sa stresom, da uspostavi fleksibilniju kontrolu nad svojim ponašanjem.

Autor: Sanja Stanić, psiholog i psihoterapeut

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na psihoterapijske seanse koje se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.