Diskriminacija muškaraca – tema o kojoj se ćuti

Diskriminacija muškaraca

Master psiholog i RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom daje izjavu na temu Diskriminacija muškaraca – tema o kojoj se ćuti, za dnevni list Danas.

Svest o postojanju diskriminacije muškaraca

Muškarci svakodnevno doživljavaju neprijatne situacije u kojima diskriminacija na osnovu pola utiče na njihovo psihičko zdravlje i kvalitet života u celini. Psihološkinja iz Psihološkog savetovališta Centar Irena Werner navodi da muške osobe najčešće postaju svesne kada bivaju diskrimisani po drugim karakteristikama poput nacionalnosti, boje kože, seksualne orijentacije i slično, a ne prema samom polu. Oni prvo prolaze kroz faze negiranja priznanja o diskriminaciji, da bi tek posle nekog vremena o tome otvoreno progovorili, tvrdi Werner.

Posledice diskriminacije

“Posledice diskriminacije ogledaju se u slici o sebi i svetu, pogotovo ako do diskriminacije dolazi u ranom dobu ili mladosti. Slika o sebi može biti narušena i pretežno negativno percipirana, sa usmerenošću na svoje mane i generalizacijom negativnih osobina”, kaže psihološkinja. Dodatno, kako ističe, diskriminacija utiče na snižavanje samopouzdanja, a samim tim i samoefikasnosti. Percepcija budućnosti može biti pesimističk, a sveobuhvatni uticaj diskriminacije utiče na status mentalnog zdravlja, te može doći do pojave depresivnosti, anksioznosti, akutne ili hronične stresne reakcije.

Uzroci diskriminacije

Jedan od korena problema diskriminacije muškaraca leži u patrijarhatu, smatra Werner i objašnjava da ukoliko muškarac ne ispuni zahteve koji se pred njega postavljaju, društvo ga može odbaciti ili osuditi, kao i pridodati karakteristike koje mu ne pripadaju. Sa druge strane, naglašava, sami muškarci mogu osećati nelagodnost i napor pri dostizanju onoga što se od njih očekuje, a u situacijama nedostizanja željenog mogu doživeti negativne i neprijatne emocije. Ukazuje da je najčešća diskriminacija o kojoj se otvoreno govori vezana za poslovni kontekst, u smislu pozicije na poslu, pitanja povećanja plate, odlaska na bolovanje i slično, a da se o diskriminaciji koja potiče iz socijalne ili porodične sfere retko kad otvoreno govori.

Ostatak teksta pročitajte na linku.

 

Irena Werner

Master psiholog

RE&KBT psihoterapeut 

Izvršni direktor

 

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na naše programe edukacije, koji se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.