Emocije i kontrola

Posle razvoda

U svakoj porodici postoje emocije koje se smatraju negativnim, pa se iz tog razloga blokiraju.

Kao mali, dobijamo povratnu informaciju od roditelja koje su to emocije. Da ne bi bili odbačeni prvo ih sakrivamo od roditelja, pa zatim i od sebe. Prvo ih blokiramo, pa posle nekog vremena ih uopšte više ne primećujemo.

Te emocije mogu biti ljutnja, tuga.. Npr. roditeljima je teško da prihvate tugu deteta, jer im to stvara stres i ne mogu sami da se izbore sa tim. Zato mu šalju poruku da je to loše kažu „nemoj plakati, to je za slabiće.“ Povratno to utiče da se i dete oseća loše kada je tužno i kada plače, pa pokušava da sakrije tu emociju. Da bi sakrilo tu emociju od roditelja, potrebno je da je sakrije od sebe, pa ono nauči da je blokira i uopšte ne primećuje).

Kako se rešiti neprijatne emocije?

Tu se sad postavlja pitanje, ako imaš emociju sa kojom nisi naučio da se nosiš, zašto je ne skloniti iza paravana i tako je se rešiti?

U jednom trenutku, blokirana emocija može se oteti kontroli. Na neku beznačajnu sitnicu može osoba eksplodirati, jer je dugo bila iza paravana. Taj trenutak eskalacije se uglavnom dešava u porodici gde je ona prvenstveno i blokirana. I onda dolazi do nestabilnosti čitavog sistema – porodice.

Posle takvog postupka, osećamo se nelagodno. Trudimo se da je još više potisnemo, da slučajno ne izbije ponovo na površinu.

Ti naši pokušaji da postisnemo neprijatne emocije čine nas napetim i umornim. Često se mogu ispoljiti u obliku psihosomatskih bolesti, kao što su glavobolja, stomačni problemi, visok krvni pritisak..

Iz tog razloga, značajno je biti svestan i neprijatnih emocija, jer onda mi imamo kontrolu nad njima.

Sve emocije imaju korisnu funkciju:

  • ako smo ih svesni;
  • u razumnoj meni nam stvaraju nelagodnost;
  • uspevamo da se s njima nosimo na adekvatan način.

Autor: Katarina Stanković, master specijalni pedagog, edukant Sistemske porodične psihoterapije, 

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na psihoterapijske seanse koje se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavite se

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.