Kako da dete bezbedno koristi internet?

Kako da dete bezbedno koristi internet

Period kada dete počinje da koristi internet više nije bezazlena stvar. Ključnu ulogu na samom početku odigraće upravo roditelji, pa je važno znati najosnovnije. Kako da dete bezbedno koristi internet?

Budite uvek spremni na razgovor sa mališanima o internetu i gradite odnos poverenja, kao i za sva ostala pitanja koja imaju tokom odrastanja. Dogovorite sa svojim detetom pravila – koliko će vremena provesti online ili koje aplikacije smeju da koriste. Upozorite ga da na internetu, pored zanimljivog, ima i lošeg sadržaja i da ste tu da mu objasnite i da reagujete u svakom trenutku.

Boravak na Internetu daje ljudima specifičan osećaj beskrajne slobode. Pa ipak, imajte na umu da je virtuelna javnost nekada surovija od one uživo. Internet se takođe poistovećuje i sa saobraćajem i traži specifičnu opreznost i opismenjavanje. Njegova sve veća dostupnost, rasprostranjenost i necenzurisanost plaše mnoge roditelje. Internet „trpi sve“. Pamti sadržaje, ima mogućnost nekontrolisanog širenja i zloupotrebe informacija.

Zakonske regulative

Zakonske regulative danas regulišu pravila ponašanja u vezi sa internetom, ali često to nije dovoljno da izbegnemo rizike. Glavni pomoćnici u bezbednom korišćenju interneta su nam opreznost, zdrav razum i kritičko mišljenje. Takođe i tehnološka opismenjenost i razmena informacija sa poznatima. Sve ovo negujte i kod svoje dece, pa ćete kasnije biti mirniji u vezi sa njihovim navikama na internetu.

Još jedna dobra stvar kada je reč o sigurnom korišćenju interneta jeste pomoć roditeljima koja stiže od kompanije Vip mobile. Oni su u svoju ponudu uvrstili aplikaciju Vip Dečja Zona. Ona pruža sigurnost da dete neće biti izloženo neprimerenom sadržaju na „mreži“, te da će mobilni uređaj koristiti u razumnoj meri i na pravi način. Uz ovu aplikaciju roditelji imaju mogućnost da sami odrede koliko vremena dete može koristiti mobilni telefon i kojim sadržajima može da pristupi. Međutim, najvažnije je da se pre toga i dobro informišu.

Šta mislimo kad kažemo Internet?

Tehnološka era nameće potrebu sticanja veština rada na računaru i internetu. Mnogobrojne koristi čine ovaj medij izrazito privlačnim i odraslima i deci.

Kada kažemo Internet mislimo na različite informativne i edukativne sadržaje, mogućnosti kupovine online, igrice, muziku, filmove. Takođe, društvene mreže poput Fejsbuka, Jutjuba, Instagrama, Twitera, Vajbera, Whats App-a i mnoge druge, na računarima, lap topovima, ajpedovima, mobilnim telefonima.

Kako da dete bezbedno koristi internet?

Šta mislimo kad kažemo rizici na Internetu? Ono od čega zapravo želimo da zaštitimo svoje dete, svoje bližnje i sebe su: trgovanje ljudima, seksualna zloupotreba i iskorišćavanje, finansijska zloupotreba i iskorišćavanje. Pored toga, nasilje i uvrede, pogrešni saveti i zdravstvene posledice produženog sedenja za računarom i „zračenja“ ekranom.

Dilema koju upotreba interneta izaziva u procesu odgajanja deteta je ista kao i za bilo koju drugu veštinu koju roditelj treba da približi detetu. Jednako je štetno ne zanimati se za svoje dete i šta radi na internetu, kao i zabranjivati pristup internetu.

Primenite dobra pravila socijalnog, moralnog i emocionalnog odgajanja i kontrole, koja biste primenili i u stvarnom životu. Negujte razgovore, poverenje, zajedničke aktivnosti, podršku i pomaganje, argumentovane zabrane. Izbegavajte surovo kažnjavanje, kako biste lakše pristupili i ovoj oblasti vaspitanja deteta.

Nivo bezbednosti

Kako da dete bezbedno koristi internet? Nivo bezbednosti se prilagođava uzrastu deteta. Internet opismenjen roditelj lakše stiče autoritet i prenosi pravilne navike na svoje dete. Vladajte situacijom, kontrolišite, usmeravajte i podučavajte ih, budite njihov pravilan model ponašanja. Deca predškolskog uzrasta ne razumeju pojam rizika, uzroka i posledice. Naivni su, ne umeju da čitaju i pravilno razumeju poruke, mogu reagovati brzo i nepromišljeno.

​Postavite računar na vidno mesto u kući, nikako u njihovu sobu, kreirajte im posebne naloge na računaru, imajte sve njihove lozinke. Opremite im kompjutersko okruženje specifičnim pretraživačima koje su kreirale kompanije poput Gugla, Kasperskog i drugih, koji filtriraju sadržaje. Ograničite vremensku upotrebu računara specijalnim podešavanjima naloga. Sa godinama deca menjaju interesovanja i stepen samostalnosti rada na računaru, ali vi zadržite svoje pravo savetnika i kontrolora za upotrebu interneta.

Ohrabrite decu

Ohrabrite njihova pozitivna interesovanja i želju da nauče nove i korisne stvari, da sa vama dele svoja interesovanja i naučene sadržaje. Imaćete veću kontrolu, ali i uvid u razvojne potrebe svog deteta i saznaćete mnogo o njemu samom. Neprestano razvijajte odnos poverenja i slobodu da vam se obrate za bilo šta. Čak i kada naprave grešku, jer ste vi prava osoba koja će ih zaštiti. Nemojte decu surovo zastrašivati, kažnjavati, niti postiđivati zbog greške, jer će se plašiti više od vas nego od nepoznatih osoba.

Nemojte ih svojim stavom oterati da traže utehu i zaštitu u drugim nepoznatim osobama. Napravite savez i sporazum sa detetom o korišćenju interneta i aktivno ih obučavajte na konkretnim primerima. Zatražite njegovu iskrenu saglasnost da će se pridržavati pravila i zadržite svoje pravo da im uskratite boravak na Internetu ukoliko se ne pridržavaju postavljenih pravila. Koristite reči i argumente koji su njihovom uzrastu razumljivi.

Najvažnije pravilo je da nikome ne smeju davati svoje lične podatke: broj telefona, adresu stanovanja, brojeve kreditnih kartica roditelja, privatne fotografije i slično, kao i da vas moraju obavestiti ako im neko te informacije zatraži.

Pravila komunikacije na internetu

Objasnite da ne smeju stupati u komunikaciju sa nepoznatim osobama, prihvatati ih za prijatelje na društvenim mrežama, a treba biti obazriv i sa poznatima. Naučite ih da ne skidaju nepoznate sadržaje na računar i ne instaliraju programe bez prethodne konsultacije sa vama. Naučite ih da su pravila lepog ponašanja ista i na Internetu i u stvarnom životu, da ne treba sebe prikazivati u nepristojnom svetlu, niti koristiti nepristojne reči i uvrede, kao i da ne treba vređati druge jer su reči na društvenim mrežama jače i opasnije nego uživo i mogu da traju, da se brzo i nekontrolisano šire.

Naučite ih da vam se poveravaju ako ih neko vređa na internetu ili upućuje zlonamerne poruke. Da ste vi tu da rešite problem ako postoji opasnost da ih neko uznemirava, tako da se situacija popravi, a ne pogorša. Učite ih da budu nepoverljivi prema sadržajima na internetu. Takođe, da uvek moraju da vas pitaju za mišljenje pre nego preduzmu neki korak i pre nego prihvate savete koji se nude na Internetu. Učite ih da više veruju vama nego drugima, da su internet sadržaji i saveti često nerealni i zlonamerni.

​Internet opismenjavanje

Naučite ih da se neprekidno opismenjuju u domenu korišćenja aplikacija i na temu bezbednosti i zaštite na internetu. Posebno kako da blokiraju nepoželjne osobe, kako da prepoznaju lažan profil, da li je njihov profil hakovan i slično. Na višim školskim uzrastima mogu se pojaviti teme koje se tiču dečije privatnosti i negde posle desete godine verovatno će želeti da se zaštite od vaše cenzure i kontrole i razviju svoju samostalnost.

U burnom periodu puberteta igraćete stalno „po žici“. Probajte da zadržite sistem kontrole i poverenja kroz opšti kontakt sa detetom. Takođe i kroz prijateljstvo sa njegovim drugovima i drugaricama, kroz razmenu informacija sa roditeljima vršnjaka. Ne zaboravite da uživate u mogućnostima koje Internet pruža. Kako  u vaspitanju deteta vezano za razmenu školskih informacija, pozitivnih saznanja tako i otkrivanja ličnih interesovanja i osobina vašeg deteta.

Autor: Irena Werner, master psiholog i psihoterapeut, tekst objavljen na Portalu Nedeljnik

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas na naše programe edukacije koji se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.