Kako podržati nekoga ko ima psihičke probleme

Datum posta:

Kategorija:

Kako podržati nekoga ko ima psihičke probleme nameće se kao izazovno pitanje, ali uz pravi pristup i razumevanje, možete stvoriti zdrav i podržavajući odnos.

Bez obzira da li ste već pod stresom zbog života sa nekim sa psihičkim problemom ili želite da budete proaktivni i odgovorite na izazove pre nego što određeni problem ima priliku da preuzme svoj danak, postoji nekoliko radnji koje možete preduzeti, a koje će vam pomoći da stvorite zdraviji i dinamičniji odnos. Nudimo Vam nekoliko stvari koje treba razmotriti.

Saznajte više o samoj prirodi problema

Postoje mnoge dezinformacije o uzrocima i najboljim opcijama lečenja kada su u pitanju različiti mentalni poremećaji. Pronalaženje istine ili činjenica o mentalnoj bolesti bliske osobe može Vam pomoći da bolje razumete njeno stanje, a istovremeno i da naučite kako možete da sebi da pomognete. Evo kako možete pristupiti tome:

  1. Potražite informacije o njihovoj dijagnozi ili samoj prirodi problema iz verodostojnih izvora.
  2. Saznajte više o simptomima psihičkog poremećaja sa kojim se nosi Vama draga osoba, tako da znate šta da očekujete.
  3. Istražite dostupne tretmane, uključujući psihoterapiju, kao i efekte propisanih lekova, kako biste znali kako da pružite podršku tokom lečenja.

Pružite podršku

Bilo da je u pitanju Vaš partner, dete, prijatelj ili neka druga draga osoba kojoj je dijagnostikovan psihički poremećaj, postoje načini kako da pokažete svoju podršku. Ona počinje pružanjem empatije, ljubavi i saosećanja dok osoba uči da živi sa svojim problemom.

Ako je dijagnoza nedavno postavljena, shvatite da ta vest može biti razorna, sramotna i potencijalno zastrašujuća. Za neke, ona može pružiti validaciju simptoma koje su iskusili, ali neizvesnost i stigma povezani sa psihičkim poremećajima mogu ih navesti da se brinu da ćete ih posmatrati na drugačiji način.

Komunicirajte 

Dajte dragoj osobi do znanja da želite da joj verujete da će ostati dosledna svom planu lečenja i da zanemarivanje obaveza uzrokuje da budete pod stresom.

Dok pružate podršku, trebalo bi i da poštujete tuđu privatnost. Iako ste možda radoznali u vezi sa terapijskim seansama i napretkom tretmana, možda će osoba želeti da podeli samo određene stvari, a da druge detalje zadrži za sebe. Dajte joj prostora da to uradi i jasno joj stavite do znanja da ste tu ako joj zatrebate.

Izbegavajte odobravanje bilo kakvog disfunkcionalnog ponašanja koje osoba može imati i ohrabrite je da preuzme odgovornost za svoj plan lečenja, a da pritom i dalje nudite odgovarajuću podršku.

Saveti za pružanje podrške

Ako se Vama draga osoba suočava sa psihičkim problemima:

  1. Dajte joj do znanja da ste tu za nju i da je volite.
  2. Slušajte njeno iskustvo i potvrdite ono što oseća.
  3. Pitajte je kako je najbolje možete podržati.
  4. Uvažite sve pozitivne pomake ili promene koje je učinila.

Takođe je važno da oko sebe izgradite mrežu podrške prijatelja i porodice. Pridruživanje grupi za podršku Vam takođe može pomoći da se povežete sa drugima koji su u sličnoj situaciji i podelite svoja iskustva. Da biste najbolje pomogli dragoj osobi, morate voditi računa i o svojim emocionalnim potrebama.

Ako ste roditelj, razgovarajte sa svojom decom o mentalnom zdravlju. Dajte im priliku da postavljaju pitanja i pomozite im da shvate kako psihički problem vašeg partnera može uticati na njegove, ali i vaše misli i ponašanje.

Kako podržati dete sa psihičkim problemom

Ako živite sa detetom koje se suočava sa određenim problemima iz oblasti mentalnog zdravlja, slušajte ga kada govori o svojim simptomima. Možda ne razumete kroz šta tačno prolazi, ali važno je da Vaše dete zna da mu verujete i da ste tu za njega.

  1. Razgovarajte otvoreno i iskreno sa svojim detetom. Komunikacija je ključna kako biste mogli zajedno da pronađete rešenja.
  2. Ako imate drugu decu, uključite i njih u razgovor.
  3. Uključite se u produktivne aktivnosti kako biste podržali mentalno zdravlje Vašeg deteta. To može uključivati učestvovanje u terapiji, uspostavljanje zdravih navika i pružanje emocionalne podrške.

Kako podržati prijatelja, kolegu ili cimera sa psihičkim problemom

Ako živite sa bliskim prijateljem koji se suočava sa određenim problemom, možda ćete primetiti promenu u njegovom ponašanju. Možda se povlači iz društvenih aktivnosti, na primer. Pitajte svog prijatelja kako mu možete pomoći.

Ako imate cimera ili kolegu sa kojim niste bliski, i dalje možete ponuditi podršku. U svakom slučaju, zapamtite da je važno da poštujete njihove granice (i istovremeno postavite svoje). Ne mešajte se ako se ne osećate bezbedno.

Nemojte postati njihov terapeut

Osim što se obrazujete kako da podržite blisku osobu, imajte na umu da nije Vaša odgovornost da budete njihov terapeut. Ovo je neprikladno — čak i ako ste obučeni stručnjak za mentalno zdravlje — jer stvara nezdravu dinamiku koja neće funkcionisati kao dugoročno rešenje.

Savetnik za mentalno zdravlje ili terapeut može ponuditi vašoj voljenoj osobi priliku da se oseća podržano i ovlašćeno da brine o sebi. Ova vrsta profesionalaca takođe može pomoći osobi sa kojom živite da nauči kako da odredi prioritet svoje dobrobiti kao pojedinca.

Vaša uloga je da pružite ljubav, podršku i empatiju svom partneru, detetu ili prijatelju, a oni su odgovorni za upravljanje simptomima svog psihičkog poremećaja.

 

Zapamtite, pružanje podrške osobi sa problemima mentalnog zdravlja zahteva razumevanje, strpljenje i empatiju. Važno je da budete tu za njih, ali i da vodite računa o svojim potrebama i granicama. Ukoliko imate u svom okruženju osobu koja se suočava sa problemima psihološke prirode, ohrabrite je da potraži pomoć. Možete nas kontaktirati putem sajta ili na [email protected].

 

Reference: https://www.verywellmind.com/coping-with-a-mentally-ill-spouse-2302988

Ostavite odgovor