Kako prepoznati nasilnika u vezi?

Kako prepoznati nasilnika u vezi

Veoma je važno da znate da svaka žena, u jednom trenutku svog života može postati žrtva nasilnika u porodici, u svojoj okolini ili u ljubavnoj vezi. Mnoge su prošle kroz bolno iskustvo, neke su uspele da pobegnu iz zamke, a neke još uvek pate u odnosima sa nasilnikom. Kako prepoznati nasilnika u vezi?

Prevencija i rad na tome da informišemo mlade osobe o tome koliko su bitni zdravi odnosi u partnerskim relacijama je prioritet  porodice i društva. To se odnosi na devojke, ali i na mladiće. Ogromna većina nasilnika je muškog pola, a žrtva je neko koga on doživljava kao slabijeg, najčešće žena ili devojka sa kojom je u vezi ili braku. Spirala nasilja počiva na činjenici da je značajan broj nasilnika i žrtava nasilja, rastao u nasilnom porodičnom okruženju.

Kako prepoznati nasilnika u vezi?

Veoma je teško prepoznati nasilnika. Ne postoji tipičan profil koji bi nam olakšao identifikovanje opasnosti. Društveni modeli poželjnog ponašanja muškaraca i žena pogoduju toleranciji nasilnog ponašanja muškaraca. Od strane sredine se često smatra poželjnim dominantniji tj. mačo muškarci. Samim tim mladim devojkama i ženama takvi muškarci se nameću kao poželjniji partneri.

I pored toga što su uzroci iskrivljenih romantičnih predstava o poželjnom partneru mnogobrojni, bitno je demistifikovati, uputiti žene kako prepoznati nasilnika. Takođe, bitno je i naučiti kako se odbraniti od odnosa u koji se možemo upustiti baš zbog naših pogrešnih predstava kako izgleda idealan partner.

Mali znaci upozorenja

Nasilnici se ne prepoznaju po spoljašnjim i socijalnim karakteristikama. Za početak je značajno da ne ignorišete prve, jedva primetne znake upozorenja, koje se najčešće svode na „osećaj da nešto nije u redu”. Taj osećaj ne mešajte sa uzbuđenjem i opijenošću koju prati zaljubljenost – fascinacija novom osobom u vašem životu. Biće Vam jasno u čemu je razlika u situaciji kada pokušavate da nađete  racionalne razloge i opravdate ponašanje partnera koje je potpuno suprotno od ljubavi i naklonosti. Ne zaboravite da su bes, patološka ljubomora i mržnja suprotne od ljubavi i da nikako ne mogu biti dokaz ljubavi.

Naklonost, pažnja, poverenje, snažna zainteresovanost za dobrobit partnera su ključne za dobru ljubavnu vezu. Oprez je zdrava emocionalna reakcija na početku veze .Budite oprezni kada stvari u vezi idu prebrzo, kada partner insistira da se uključi u sve aspekte Vašeg života.

Posvećenost izuzetno prija, ljubaznost prema bliskim osobama u Vašoj okolini takođe. Međutim, kada partner prvo diskretno, pa sve otvorenije ima zamerke i primedbe na Vaše rođake i prijatelje, to može biti važan znak da su mogući ozbiljniji problemi. Grandiozne izjave ljubavi, dramatični gestovi pažnje izuzetno prijaju. Ali ako ih iznenada potpuno neočekivano prate neobjašnjivi nastupi besa ili „durenja”, vreme je da preispitate razloge i  jasnije postavite granice.

Suptilni signali koji otkrivaju nasilnika

Postoje suptilni signali. Na primer, ako su za njegove probleme uvek drugi krivi, a za Vaše međusobne konflikte uvek isključivo vi. Ako Vas partner stalno omalovažava, ponekad  veoma suptilno urušava Vaše samopouzdanje, stalno kritikuje, „podučava” i koriguje Vaše ponašanje. Ako raskid ne prihvata kao opciju, vreme je da se ozbiljnije zabrinete. Što se više podređujete nasilniku nasilje je veće. Nasilje je samo simptom ozbiljnijih problema ličnosti nasilnika.

​Proganjanje, uznemiravanje, ljubomora, u iracionalnom sistemu uverenja nasilnika mogu značiti veliku ljubav. Moć i kontrola nad drugom osobom njemu omogućavaju da se bolje oseća. Iz tih razloga nasilnik ljubomorom, izolacijom od drugih značajnih osoba, ponižavanjem, dominacijom i zastrašivanjem nastoji da uspostavi apsolutnu kontrolu.

Problem je što to nije rešenje njegovog dubljeg psihološkog problema, koji sam od sebe ne može da prođe. Zapitajte se kakva je to ljubav ako su Vaša bol i patnja neophodni da bi se Vaš partner bolje osećao. Učinite sve što je do Vas da biste se osećali dobro – napustite nasilnika. To neće biti lako i možda će Vam biti potrebno više pokušaja.  Često nećete ni dobiti pravu podršku, pretnje, proganjanje i uznemiravanje mogu biti intenzivniji, ali suštinski zaista ne postoji drugo rešenje. Koristite resurse društva, obratite se vlastima, orgnizacijama koje se bore protiv nasilja, potražite psihološku pomoć. Ne tolerišite i zauzmite se za sebe.

Autor: Sanja Stanić, psiholog i psihoterapeut, Priredila: Jasmina Antonijević Milošević, Glossy magazin

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na psihoterapijske seanse koje se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.