Kako sačuvati mentalno zdravlje u izolaciji?

Mentalno zdravlje u izolaciji

Mentalno zdravlje u izolaciji može biti veoma ugroženo. Ograničavanje  aktivnosti i izolovanost od drugih ljudi često mogu imati posledice po naše psihičko zdravlje.

Kako bismo to sprečili u nastavku vam nudimo nekoliko konkretnih saveta kako da očuvate dobro raspoloženje i želju da se pokrenete uprkos činjenici da ne možete da izađete napolje. Postavlja se pitanje kako sačuvati mentalno zdravlje u izolaciji?

Osmislite aktivnosti

Kao što znamo, neophodno je pronaći ili osmisliti razne aktivnosti koje možemo raditi od kuće. Važno je da to budu raznolike stvari kako bismo uvideli  da imamo mogućnost izbora čak iako nam je prostor delovanja sužen. U tom smislu online platforme  i programi koji se nude mogu biti jedno od rešenja. Ipak, bilo  bi  dobro da  osmislite  neku sopstvenu  aktivnost (na primer gajenje  cveća, slaganje  starih fotofgrafija, pravljenje novih jela…). Ovo je važno jer vi sami najbolje poznajete sebe i znate šta vam prija. Osim toga, aktivnost koju sami osmislite usmerena je ka nekom cilju, a ne služi samo da ispunite veme. Dakle, ukoliko aktivnost osmislite sami veća je verovatnoća da ćete je i sprovesti.

Da sačuvate mentalno zdravlje u izolaciji – organizujte dan

Kako biste iskoristili  i druge  mogućnosti,  koje  vam se  nude  u trenucima  kada  nemate ideju  šta  biste radili, potrebno je da svoj dan organizujete. Napravite plan i odvojte vreme za različite akivnosti u toku dana. U svoje aktivnosti ubacite i nešto što vam se čini zanimljivo od predloženih online sadržaja. Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti, bilo da se radi o šetnji ili aktivnom treningu kod kuće je dobro došla. Osim što nas održava u formi, fizička aktivnost nam pomaže i da ne doživljavamo sebe kao statične i pasivne. Ne zaboravite da je kontakt sa drugima veoma bitan pa i onda kada fizičkog dodira ne može biti.

Osećanje pripadnosti

Na ovaj način održavate  ideju  da pripadate  zajednici  i dobijate jasnu  pouku  da u  ovome  niste sami. Iako uglavnom  jedni drugima  prepričavamo  stvari koje  smo  već i  sami  čuli, ovo  nam  može pomoći  da uznemirujuće informacije podelimo sa drugima i da shvatimo da su osećaj usamljenosti,  neizvesnosti, anksioznosti i doživljaj frustriranosti prirodan odgovor koji se javlja kod većine nas. Dakle to što imamo promene raspoloženja, što se povremeno distanciramo od novonastale situacije, a onda najednom nas obuzme briga i strah – posledica su vanrednog stanja i stanja u kome se nalazimo.

Traganje za informacijama

Kako bismo povratili kontrolu i oslobodili se doživljaja neizvesnosti skloni smo traganju za što većim brojem informacija. Neprekidno  fokusiranje na  novonastalu  sutuaciju može  nam  škoditi. Sa druge  strane  negiranje novonastale situacije takođe je loše po nas. Zato se preporučuje da budete u toku sa onim što se se dešava ali da ne provodite čitav dan ispred televizora ili u potrazi za informacijama na internetu. Važno da sopstveni dan organizujemo i učinimo predvidljivim i da ga ispunimo onime što volimo. To će nam povratiti osećaj sigurnosti i zadovoljstva.

U nastavku vam nudimo neke od dostupnih online sadržaja kako biste svoj dan ispunili

Besplatno možete  pogledati  virtualnu izložbu  muzeja  Versaj:

http://en.chateauversailles.fr/…/- nicolas-fouquet:-a-certai…

Jugoslovensko       dramsko        pozorište        u       Beogradu        sada        možete        viruelno        obići:

https://jdp.futuring.rs/sr#spolja-1

Digitalne biblioteke:

https://drive.google.com/…/fol…/0B0EOrI5cR-7HOXNiVXN6R3VQR3M https://drive.google.com/…/fol…/0B2Bj-DuAbFKtbzZnVl91MXNIN1U

Još jedna online biblioteka:

https://sr.bookmate.com/

Scribd otvara svoju biblioteku za narednih mesec dana: https://www.instagram.com/p/B94KiBzg4iq/

NASINA biblioteka:

https://images.nasa.gov/

Pozorišne predstave

Metropoliten Opera će svake večeri prenositi naslov iz svoje serije UŽIVO: https://www.metopera.org/

Atelje  212 će  za  svoju publiku  tri  puta nedeljno  emitovati  snimljenje predstave  na  svom kanalu:

Nastavljamo sa akcijom?POZORIŠTE ZA SVA VREMENA ?svakog utorka, četvrtka i subote na našem fb kanalu emitovaćemo…

Gepostet von Atelje 212 am Montag, 23. März 2020

 

Muzeji

Google vodič kroz muzeje: https://artsandculture.google.com/partner?hl=en

Virtualne   ture  Narodnog   muzeja:  http://www.narodnimuzej.rs/izmenen-rezhim-rada-narodnog-

mu…/

Оd     27.3.    dо     10.4. imaćete     prilike    da     pogledate     prvi    online     filmski     festival:

https://www.facebook.com/124602054277128/posts/3678004635603501/?d=n

Koncerti

Beogradska filharmonija nudi svoj program za najmlađe:

https://www.bgf.rs/vestica-i-maestro

https://soundcloud.com/beogradska-filharmonija/sets/kamij-sen-sans-karneval-zivotinja/s-mkTQv

https://soundcloud.com/beogradska-filharmonija/sets/sergej-prokofjev-peca-i-vuk/s-5OCY8

Autor: Marija Manojlović, psiholog i REBT savetnik

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas na naše programe edukacije koji se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.