Korona razvodi

korona razvodi

Statistički podaci govore da se godinama najveći broj rastava dešava posle godišnjih odmoras, međutim u poslednje dve godine taj broj je zbog pandemije korona virusa dodatno „skočio“, što je dovelo do pojave koju neki nazivaju korona razvodi.

Iskustvo pokazuje da se najveći broj razvoda događa posle godišnjih odmora, a kako tvrde psiholozi, od početka pandemije korona virusa taj broj je još drastičnije povećan.

Podaci govore da su kod nas godinama u perodu posle novogodišnjih praznika i godišnjih odmora, u januaru i septembru, razvodi i rastave najučestaliji – kaže za Telegraf psiholog Irena Werner.

– Međutim, prošle godine iza porasta tog broja, nalazi se i drugi razlog, a to je pandemija.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2020. godini u Srbiji je zabeležen i pad broja sklopljenih brakova, ali i pad broja razvoda. To, međutim, ne znači da su mnoge vanbračne zajednice koje su u današnje vreme brojnije od bračnih uspele da „prežive“ izazove koje je pandemija nametnula. Naprotiv. Iz psihološke prakse, rastave vanbračnih parova su sve učestalije, posebno krajem leta, kada se parovi vrate sa godišnjih odmora.

A kakva je situacija u svetu?

Studija rađena na Univerzitetu u Vašingtonu bavila se povećanim brojem razvoda u mesecima posle godišnjih odmora ili putovanja za praznike, tačnije u avgustu i martu.

Posle „neuspešnog“ porodičnog letovanja, parovi donose odluku da se razvedu u avgustu, pre nego što deca započnu novu školsku godinu. Slično je i sa odlukom o razvodu u martu, nekoliko meseci posle zimskih odmora. U oba slučaja igraju ulogu određeni faktori poput finansija, pronalaženja advokata, preduzimanja konkretnih koraka u pravcu razvoda, ali ono što je izvesno jeste da početak školske godine ubrzava donošenje te odluke – objašnjava Werner.

Iz toga što se baš tada mnogi odluče za razvod, može se zaključiti da odmor zapravo pogoršava postojeću tenziju i postojeće konflikte među partnerima – ističe ona.

Istraživači pretpostavljaju da parovi koji već imaju „zategnut“ odnos vide putovanje kao priliku da poprave vezu. Drugim rečima, partneri veruju da će se, ako se samo sklone od uobičajene sredine i obaveza, odnos popraviti sam od sebe. Ali, to se, naravno, ne dešava…

Prećutni problemi u međusobnom odnosu zajedno sa prazničnim stresom dovode do toga da godišnji odmor zapravo bude emotivno šaržiran i stresan, te da bračni problemi posebno izlaze na videlo – navodi terapeut.

Fenomen sezonskih razvoda autori istraživanja u Vašingtonu objašnjavaju razočaranjem koji nezadovoljni bračni drugovi doživljavaju posle povratka sa odmora koji nije ispunio njihova visoka očekivanja.

Poruka je da ne treba čekati godišnje odmore da bi se razrešavali konflikti. Ulažite pažnju i vreme u partnerski odnos tokom godine i radite na problemima kada iskrsnu. Može da se desi da već bude prekasno da se odnos popravi kada odete na odmor – savetuje Werner.

Pandemija uticala na porast broja razvoda

Ona ističe da je pandemija korona virusa, a posebno vanredno stanje, tokom koga smo većinu vremena provodili u svoja četiri zida, na sličan način predstavljalo priliku da netrpeljivost u partnerskim odnosima poraste i da na površinu izbiju problemi koji su dotad bili potiskivani.

– Bilo nam je poznato i pre prošlogodišnje situacije da zatvorenost u kući dovodi do frustracije i povećanja konflikta među ukućanima. Uz to, fizička distanca i strah za lični opstanak, zdravlje, finansije, kao i briga da se nešto ne desi bližnjima, povećali su nivo stresa i frustriranosti kod većine populacije, a to se odrazilo i na međuljudske odnose, između ostalog i kod bračnih partnera – objašnjava terapeut.

Pozitivne posledice vanrednog stanja na međuljudske odnose

S druge strane, kako dodaje Werner, vanredno stanje i policijski čas na neke odnose imali su i pozitivne efekte. Mnogi su se, navodi ona, zbližili i dublje upoznali sa svojom porodicom i partnerom, budući da su konačno imali više vremena da provedu zajedno.

– Međutim, kod nekih je to proizvelo suprotan efekat, uglavnom kod onih koji su dugo međusobne probleme „gurali pod tepih“ i izbegavali da rade na njima, opravdavajući to gomilom obaveza koje imaju, a iza kojih su se delom krili. Budući da su tada bili onemogućeni da koriste obaveze kao izgovor zašto nemaju vremena da se pozabave sopstvenim odnosom, bili su suočeni jedni sa drugima, a možda su se tad zapravo bolje i upoznali– kaže Werner.

Ona objašnjava da je izolacija na taj način dovela do porasta razvoda brakova, jer su mnogi shvatili da ne mogu više da budu jedno s drugim.

– Poznato je da svaki bračni odnos prolazi kroz svoje krize, te je i pandemija još jedan primer krize koja je testirala, ali i nastavlja da testira partnerske odnose. Njen ishod može da bude da bračni drugovi ozbiljno pristupe rešavanju svojih nesuglasica i problema koji su izašli na videlo, kao i zaceljivanju emocionalnih rana koje su godinama nanosili jedno drugom ili da se rastanu zbog zaključka da su njihove razlike nepremostive – ističe sagovornica Telegrafa.

Pomoć treba tražiti na vreme

Oni koji potraže psihoterapijsku pomoć imaju veće šanse da se pomire i prevaziđu nerazrešene partnerske probleme uz pomoć psihoterapeuta.

– Ukoliko se ne pronađe drugo rešenje osim razvoda, treba napomenuti da su deca ta koja najviše ispaštaju. Paradoksalno je zapažanje da se parovi bez dece teže razvode – objašnjava ona i dodaje:

– Silno provođenje vremena u porodičnom domu od kada supružnici rade od kuće, mogu često dodatno pojačati konflikte oko uobičajenih bračnih problema kao što su kućni poslovi, briga o deci, finansije… Do toga je moguće da ne bi došlo ranije, jer su partneri dotad bili okupirani obavezama van kuće.

Werner podseća da izolacija i samom pojedincu teško pada, a da to dalje utiče na bračnu i porodičnu dinamiku.

Epidemiološka situacija doprinosi da budemo nervozniji i skloniji zavadi nego obično. Vanredno stanje je na disfunkcionalne bračne odnose delovalo nepovoljno i činilo ih još disfunkcionalnijim. Drugim rečima, povećala se netrpeljivost i uveličale se međusobne razlike, a smanjeni su tolerancija, razumevanje, nežnost i briga – objašnjava ona.

Sagovornica Telegrafa zaključuje da su mnoge odluke o razvodu su verovatno bile ishitrene, te je i mogućnost da se supružnici pomire veoma izvesna.

– S druge strane, u današnje vreme, brakovi se sklapaju mnogo brže i lakomislenije nego nekad, te se isto tako i razvode, što je za vreme korona virusa dodatno pojačano kriznom situacijom – navela je Werner.

Tekst preuzet sa:

https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/porodica-zivot-i-stil/3377732-veze-i-brakovi-pucaju-posle-godisnjih-odmora-psiholog-objasnjava-zasto-se-to-dogadja

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na naše programe edukacije, koji se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.