Kriza srednjih godina ili druga mladost

Životni ciklus

Svaki period našeg života obeležavaju specifičan pogled na svet, način na koji doživljavamo sebe i tumačimo svoje postupke, razumevanje koje imamo prema sebi i drugima, tipični životni događaji, karakteristični načini rešavanja problema i prevazilaženja poteškoća.

Isto važi i za period srednjeg doba, najdužeg životnog ciklusa kroz koji prolazimo. I njega obeležavaju specifični izazovi, promene ili životne prekretnice, nove mogućnosti.

– U vezi sa tim, primećujem da je kriza način na koji nas priroda na neki način primorava da se promenimo i smelo krenemo napred i razvojno se javlja u svakom periodu života. Nije svaka kriza negativna, ona može biti početak životnih promena u pozitivnom smislu, ali isto tako i u negativnom smislu može bit početak nazadovanja.

Porodični život

Uobičajeno, u ovoj razvojnoj etapi, objašnjava Werner, dolazi do restrukturisanja porodičnih i bračnih odnosa.

– Deca se najčešće odvajaju ili pripremaju za odlazak od porodice, menjaju se dotadašnje porodične uloge, zahteva se usklađivanje ličnih i bračnih želja i potreba, u porodice pristižu novi članovi, a neki ih, nažalost, napuštaju. Takođe, ovo je vreme i za preispitivanje karijernih odluka i dalji razvoj karijere, razmatranje neostvarenih snova i ulaganje napora u ispunjavanje želja, ali nekad i za promenu životne putanje i ponovnu izgradnju identiteta. Upravo zbog svega toga, najpoznatiji i najučestaliji koncept koji opisuje period srednjeg doba jeste kriza srednjih godina – navodi psiholog.

Može da bude i vreme novih potencijala

– Otvara se mogućnost posvećivanja pažnje izgradnji karijere i profesionalnom rastu i razvoju, a za neke žene posao je izvor stabilnosti tokom ovog perioda. Takođe, rezultati nekih istraživanja pokazuju da žene u ovom periodu postaju asertivnije.

Generalno gledano, teško je reći da je period srednjih godina isključivo krizni period, već donosi u život i mnoge, nove pozitivne i prijatne potencijale, od kojih imamo mogućnost da ovaj period pretvorimo u novu mladost, zaključuje naša sagovornicam Irena Werner, master psiholog i RE&KBT psihoterapeut.

 

Deo teksta preuzet sa:

https://ona.telegraf.rs/porodica-deca/3465884-kriza-srednjih-godina-ili-druga-mladost-psiholog-objasnjava-izazove-zrelog-doba

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na naše programe edukacije, koji se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.