Ljubav koja boli i ubija

Ljubav koja boli i ubija

Fatalna veza podrazumeva sudbinski spoj dvoje ljudi u kojem oni nemaju kontrolu nad svojim osećanjima i reakcijama, kao da nisu u stanju da slobodno odlučuju o tome hoće li ostati zajedno. Ljubav koja boli i ubija je teška.

​Sudbinska  ljubav nije zaljubljenost, ona prevazilazi slatku neizvestnost i privlačnost koje se osećaju na početku veze. U fatalnoj ljubavi neizvesnost, magnetska privlačnost i strast koja traje glavna su obeležja odnosa. Istovremeno, ona se mnogo razlikuje od zrele ljubavi zato što pored euforije podrazumeva psihičku patnju i mnogo bola, što je čini tragičnom.

​Takođe, ona ne ostavlja mogućnost da se osećanje ljubavi razvija jer ne stvara osnovu za razvoj ličnosti partnera i samog odnosa. Par kao da se vrti u začaranom krugu, u kom povređenost i bol smenjuju kratkotrajne trenutke ekstaze.

Opsesivne emocije

Fatalna ljubav suštinski je zavisan odnos koji ima karakteristike opsesije. U takvim odnosima dominiraju anksioznost, napetost, strah od napuštanja i odbacivanja. Početna nesigurnost ubrzo ustupa mesto ljubomori, zavisnosti, očajanju i opsesivnoj težnji za kontrolom. Partneri veruju da bi njihova veza bila idealna samo kada bi se onaj drugi promenio. Destrukcija koja obeležava takav odnos može biti izraz pogrešnog uverenja o tome šta je ljubav. Takođe i složenih uzoraka čija je suština neki od psihopatoloških fenomena, često poremećaj ličnosti.

Težak kraj

Emocionalni problemi, nedostatak empatije, nemogućnost doživljavanja osećanja ili psihopatologija često mogu da dovedu do dramatičnog funkcionisanja u vezi. Osoba koja je opsednuta svojim partnerom najčešće intenzitet ljubavi poistovećuje sa intenzitetom opsednutosti. Osećanje ljubavi poistovećuje sa uzbuđenjem i euforijom, koji teško mogu da se održe bez drame. Osoba koja očajnički žudi za ljubavlju, s druge strane, posesivnost, ljubomoru i kontrolu pogrešno shvata kao izraz snage ljubavi. Uz takav odnos obavezno ide i stav ne mogu da živim bez tebe. Ključno kod zavisnog i opsednutog partnera jeste iracionalno uverenje da je bez osobe s kojim je u vezi život nemoguć i besmislen. Biti ostavljen je smak sveta. Tako se i pored patnje, bola i trpljenja, fatalna veza održava, a partneri se uz brojne pokušaje raskida često vraćaju jedno drugom. U krajnjim slučajevima ishod može biti da bude tragičan, moguće je psihičko i fizičko nasilje.

Nije redak slučaj da osoba koja je ostavljena povređeno istrajava u idealizaciji nedostupnog partnera. Pripisuje mu osobine koje on ne poseduje. Mašta o tome kako bi se veza razvijala da je opstala i tako sebi onemogućava iskustvo ljubavi u realnom životu. Ukoliko veza nije potrajala, velika je verovatnoća da osoba nije bila odgovarajuća, nije mogla da uzvrati ljubav. Jednostavno nije bila prava.

​Profil ličnosti

Mada nije lako odrediti tipičan profil ličnosti koje su sklone fatalnim ljubavnim vezama, jasno je da je nezrelost oba partnera osnova koja to omogućava. Neintegrisane, zavisne osobe češće ulaze u loše odnose. Nesigurne i osobe niskog samopoštovanja magnetski su privučene manipulativnim, emocionalno nedostupnim ili problematičnim ličnostima (kockari, švaleri, alkoholičari, nasilnici). Kada se pogleda u prošlost takvih osoba, one su često doživljavale neku vrstu emocionalne uskraćenosti i zanemarivanja, bile su odvojene ili napuštene od njima značajnih figura. Samim tim, fatalna ljubavna veza istovremeno je izraz i pratilac emocionalnih problema, ali naizgled i šansa da se oni prevaziđu.

Ljubav koja boli i ubija

Prevazilaženje opsesivne vezanosti, zavisnosti i fasciniranosti drugom osobom težak je put, ali promena je moguća. Prava ljubav ne sputava i ne guši. Dominantno se doživljavaju prijatna osećanja: sreća, zadovoljstvo, ispunjenost. Zrela osoba se integritetom i emocionalnom inteligencijom prihvata, odnosno voli sebe. Ta ljubav prema sebi omogućava nam da neko drugi, odnosno ljubavni partner, ne bude osoba koja nadoknađuje neki naš  nedostatak, već ona koja s nama gradi novu celovitost. Međutim, osećanje sopstvene vrednosti i smisla, koji nas motiviše da živimo najbolji mogući život, ponekad može biti i rezultat teškog i trnovitog puta koji smo prošli prevazilazeći fatalnu ljubav.

Autor: Sanja Stanić, psiholog i psihoterapeut, Priredila: Ksenija Konić za časopis Story

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na psihoterapijske seanse koje se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.