Mobilni ne ispuštamo iz ruke ni kad jedemo

Mobilni ne ispuštamo iz ruke ni kad jedemo

– Zvali mi to zavisnošću ili ne, činjenica je da mnogi mehanizmi koji postoje u zavisnosti, postoje i kod upotrebe mobilnih telefona – kaže za Telegraf psiholog Irena Werner

Psiholog: Svake godine mesec dana provedemo na telefonu

A da li to što jedemo uz mobilni telefon pokazuje i neku vrstu zavisnosti od ovog aparata za Telegraf govori psiholog Irena Werner.

– Statistike pokazuju da otprilike jedan ceo mesec godišnje provedemo samo u upotrebi mobilnih telefona – kaže psiholog Werner.

Ona dodaje da smartfone najviše koriste mladi, ali da ni odrasli ne zaostaju mnogo.

– Svakodnevno provodimo prosečno 3 sata i 15 minuta na mobilnom telefonu, a adolescenti i duže. Proveravamo telefon oko 58 puta u danu, od čega 30 puta dok smo na poslu. Aplikacije na koje najviše trošimo vreme su društvene mreže – ističe psiholog.

Ona postavlja logično pitanje o kom verovatno najveći broj ljudi nikada nije ni razmišljao:

– Jeste li se nekad zapitali zašto su popularne društvene mreže besplatne? Razlog je taj što zarađuju od marketinških agencija, a ono što je na prodaju su naša pažnja i informacije o nama.

Werner podseća da je svaki trenutak koji provedemo na društvenim mrežama pažnja koju smo potrošili da neko drugi zaradi novac, a ne na unapređivanje sebe i provođenja kvalitetnog vremena sa porodicom i prijateljima.

Dodaje, takođe, da ćemo kada previše vremena provodimo koristeći telefon uglavnom pomisliti da je to zbog nedostatka snage volje da se orijentišemo na nešto drugo.

– Međutim, smart telefoni su upravo osmišljeni tako da nam bude teško da prestanemo da ih koristimo. Kako bi nas naveli da provodimo više vremena na svom uređaju, dizajneri mobilnih aplikacija koriste razne psihološke trikove. Jedan od načina jeste da izazovu hemijske procese u našem mozgu za koje je poznato da učestvuju u formiranju zavisničkih ponašanja – objašnjava sagovornica Telegrafa.Ona dodaje da to postižu podsticanjem lučenja neurotransmitera dopamina, čijim učestalim aktiviranjem povezujemo određena ponašanja sa nagradom.

– Drugim rečima, aplikacije su programirane da učine ono što će kod nas izazvati prijatan osećaj ili nam pomoći da izbegnemo neprijatan, kao što je dosada, zbog čega ćemo nastavljati da koristimo telefon. Iako može da zvuči dramatično da govorimo o zavisnosti kada je u pitanju uređaj, ipak je moguće postati zavistan od određenih oblika ponašanja, kao što je na primer kockanje. Zvali mi to zavisnošću ili ne, činjenica je da mnogi mehanizmi koji postoje u zavisnosti, postoje i kod upotrebe mobilnih telefona – navodi Werner.

Ona objašnjava da je jedan od najozbiljnih efekata prekomernog korišćenja smartfona smanjenje kvaliteta sna, što posledično ima uticaja na zdravlje i produktivnost.

– Ne samo da nas čini manje produktivnima, nego utiče i na našu sposobnost da razmišljamo i rešavamo probleme.
Smart telefoni mogu biti korisne alatke, ali je važno da ih upotrebljavamo zato što smo doneli svesnu odluku – poručuje Werner.

Deo teksta preuzet sa:

https://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/zdravlje/3357614-mobilni-ne-ispustamo-iz-ruke-ni-kad-jedemo-strucnjaci-otkrivaju-koliko-je-to-opasno-po-zdravlje

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na naše programe edukacije, koji se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.