Nastavak zajedničkog života ili razlaz kao rešenje

Nastavak zajedničkog života ili razlaz

Šta je najbolje za mene u ovom momentu? Kako ću dalje sam(a) ili ipak? Da li donosim pravu odluku?
Šta ako…ili…? Kuda sve ovo vodi? Da li imam snage da „izguram“? Preplavile me emocije pa…? Nastavak zajedničkog života ili razlaz kao rešenje?

Šta nakon prevare?

Katarina ima 52 godine, udata, majka dvoje dece, advokatica dolazi kod terapeuta kako ne može ili kako sama kaže ne želi da prevaziđe vanbračnu vezu svoga muža koju je slučajno otkrila tako što je dobila kondilome (polne bradavice koje se prenose u najvećem broju slučajeva polnim putem tako što jedan od partnera ima nezaštićeni seksualni odnos mimo braka). Tužna, ljuta, razočarana, prevarena…

Višegodišnje iskustvo u terapijskoj praksi kao i istraživanja rađena na temu prevara u partnerskim odnosima govore u prilog tome da postoje višegodišnji neraščišćeni problemi u vezi i da se prevara u većini slučajeva nije slučajno dogodila. Osoba koja vara beži od problema i pokušava da nedostatke u partnerskom odnosu nadomesti van odnosa. Kada bude razotkrivena, osoba oseća stid, krivicu, izbegava da prihvati odgovornost za učinjeno ponašanje… Prevarena osoba pak kada prođe fazu iznenađenja i neverice, oseća se tužno, razočarano, nesigurno…Postavlja se pitanje: Nastavak zajedničkog života ili razlaz kao rešenje.

Prevara sa sobom donosi i gubitak poverenja u vezi što dovodi do gubitka sigurnosti i izvesnosti…

Prevara pogađa oba partnera

Da li će doći do pomirenja i opraštanja kao i nastavka zajedničkog bračnog života ili razvoda/razlaza zavisi od mnogo faktora: želja partnera da sačuvaju brak/vezu, spremnosti da se otvoreno priča o problemima, spremnosti da se radi na rešavanju istih, spremnosti da se oprosti, materijalne nezavisnosti partnera, postojanju zajedničkog potomstva…

Svaki od ovih faktora sa sobom nosi i gomilu pitanja na koje bi valjalo odgovoriti pre nego što se donese odluka.

Psihoterapija može biti od pomoći da bolje razumemo sebe, svoje želje i potrebe, preispitamo usvojeni sistem vrednosti i otklonimo emocionalne blokade koje nam zadaju muke prilikom donošenja odluke, ali i da ne zanemarimo sopstvenu intuiciju. Budite optimista, odluka koju ste doneli je u ovom momentu najbolje rešenje za vas.

Autor: Vesna Milojević, master psiholog i porodični psihoterapeut

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na psihoterapijske seanse koje se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.