Nesanica i sedam saveta u borbi protiv nesanice

Nesanica

Da li i je i vama dnevni ritam bio poremećen u toku vanrednog stanja? Da li je nesanica problem sa koijm se često suočavate?

Mnogi od nas imaju problema sa nesanicom. Nesanica odnosno nemogućnost da zaspimo može biti naručito izražena sada, kada moramo da se adaptiramo na novu dnevnu rutinu. Evo nekoliko saveta kako da održite svoj ritam upkos vanrednim okolnostima.

Što manje vremena provodite tokom dana u krevetu

Iako su mnogi od nas gotovo neprestalno u kućama, kako bi pobedili nesanicu preporučljivo je da u toku dana ne budete u krevetu, bilo da se radi o gledanju filmova ili slanju mejlova. Osim toga odugovlačenje ustajanja nakon buđenja negativno utiče na večernje uspavljivanje. Najbolje bi bilo da odredite vreme kada ležete i ustajete i da ga se pridržavate. U međuvremenu izbegavajte krevet.

Pazite šta jedete

Naučnici su ustanovili da unošenje uglenih hidrata pre spavanje pozitivno utiče na lučenje seratonina što dovodi do osećaja pospanosti. Suprotno tome unošenje proteina može vas održati duže budnim. Zato šolja toplog mleka sa keksom ili neka lagana pasta mogu biti dobar izbor, za večernji obrok.

Topla kupka može vam pomoci da se uspavate

Nasuprot onoga što mnogi od nas misle da nas topla kupka zagreva i time nam pomaže da se uspavamo, naučnici su pokazali da je upravo činjenica da se naše telo postepeno hladi ono što nas čini pospanim. Stoga možemo očekivati da nam se prispava u periodu od pola sata nakon kupanja.

Pazite šta pijete

Da li ste i vi skloni da popijete čašu vina uz večeru? Naučnici su pokazali da alkohol i nije najbolji izbor pred spavanje, te da je nesanica očekivana. Iako se može činiti da nam alkohol pomaže da se uspavamo, u istraživanju u kom su praćene različite faze sna, pokazano je da alkohol ima uticaja na diskontinuitet sna i često buđenje u toku noći. Samim tim može uticati i na kvalitet sna.

Popodnevne dremke

Ukoliko ste navikli na popodnevne dremke, bilo bi dobro da obratite pažnju na vreme i i dužinu spavanja. Pokazano je da je najefektivnije spavanje u trajanju od 40 minuta između dva i pet sati popodne. Sve nakon toga može uticati na poteškoće u uspavljivanju i kasnije odlaženje u krevet.

Masaža ili relaksacija

Ukoliko niste u mogućnosti da sebi priuštite masažu u kućnim uslovima, dovoljno je da uradite vežbu progresivne mišićne relaksacije tako što ćete naizmenično stezati i opustati različite grupe mišiće, počev od glave i trupa pa naniže.

Zamračite prostoriju u kojoj spavate

Čak i kroz zatvorene kapke, dnevna svetlost utiče na reduciju melatonina koji se luči u snu. Stoga ukoliko želite da duže spavate, navucite roletne.

Autor: Marija Manojlović, psiholog, REBT savetnik

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na psihoterapijske seanse koje se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.