Pet jezika ljubavi

Pet jezika ljubavi

Pet jezika ljubavi predstavlja pet uopštenih načina na koje partneri iskazuju i doživljavaju ljubav. Tvorac ove ideje je Geri Čepmen i prema njegovoj teoriji, ljudi iskazuju ljubav na isti način na koji žele da je prime.

Partneri najčešće kritikuju jedno drugo u onoj oblasti u kojoj su njihove emocionalne potrebe najviše nezadovoljene. Većina seksualnih problema u braku ili vezi nije povezana sa zadovoljenjem telesnih, već upravo sa zadovoljenjem emocionalnih potreba partnera.

Pet jezika ljubavi

U jezike ljubavi spadaju:

  1. Izražavanje priznanja;
  2. Kvalitetno provođenje zajedničkog vremena;
  3. Primanje poklona;
  4. Činjenje malih usluga iz ljubavi;
  5. Telesna bliskost.

Ukratko o svakom od pet jezika ljubavi

Izražavanje priznanja

Odnosi se na komplimente, ohrabrujuće, ljubazne i lepe reči. Osobe kojima je davanje priznanja osnovni jezik ljubavi najviše vole da čuju od partnera da ih voli, da lepo izgledaju, da su ponosni na njih itd. Ovde spada i ostavljanje ljubavnih poruka, pisanje ljubavnih pisama i slično.

Kvalitetno provođenje zajedničkog vremena

Pod kvalitetnim vremenom se podrazumeva pružanje nepodeljene pažnje partneru. Ne misli se na blizinu, jer dve osobe mogu biti u istoj prostoriji, a da ipak ne budu zajedno. Tu spadaju kvalitetni razgovori, samootkrivanje, učestvovanje u kvalitetnim zajedničkim aktivnostima, poput šetnje, putovanja i drugog.

Primanje poklona

Kada nam neko nešto pokloni, time pokazuje da je mislio na nas. Nekim ljudima su vidljivi simboli ljubavi važniji nego drugima. Za osobu kojoj je ovo primarni jezik ljubavi, cena poklona uopšte nije bitna, osim ako se izuzetno razlikuje od onoga što par može sebi da priušti. Ovo je jezik koji se najlakše može naučiti.

Male usluge učinjene iz ljubavi

Pod time se podrazumeva obavljanje poslova koje partner očekuje od vas. To je nastojanje da partneru izrazite ljubav tako što mu činite usluge, odnosno, kroz nastojanje da mu olakšate život svojim delima ljubavi. Tu spadaju kuvanje, brisanje prašine, održavanje automobila itd. Sve usluge zahtevaju prethodno razmišljanje, planiranje, vreme, napor i snagu. Ako se obavljaju u pozitivnom duhu, zaista predstavljaju dela ljubavi.

Telesna bliskost

Držanje za ruke, ljubljenje, grljenje, masaža, raznovrsni oblici seksualne ljubavi itd, jesu načini izražavanja emocionalne ljubavi svom partneru.

Rangirajte svojih pet jezika ljubavi

Razmislite i zapišite o tome šta je vaš primarni jezik ljubavi. Poređajte ostala četiri jezika ljubavi prema redosledu važnosti. Primarni jezik najbolje govorimo i razumemo, a ostali su naši sekundarni jezici.

Kako biste otkrili nečiji jezik ljubavi, potrebno je posmatrati kako ta osoba izražava ljubav i zapažati na šta se najčešće žali ili traži od svog partnera.

Zaključak

Komunikacija između partnera može da se poboljša kada partneri nastoje u pokazivanju da im je stalo jedno do drugog onim jezikom kojim će ih njihov partner razumeti.

Kada progovorite primarnim jezikom ljubavi svog partnera, tada on postaje siguran da je voljen.

Autor: Irena Werner, master psiholog i REBT psihoterapeut

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na naše programe edukacije, koji se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.