Profesionalna orijentacija za decu i adolescente

Profesionalna orijentacija

Profesionalna orijentacija je namenjena uzrastima od 13 godina pa nadalje i u našem savetovalištu se radi individualno. Postavlja se pitanje kako izbrati profesiju? Izbor budućeg zanimanja i savetovanje u vezi sa njim započinje intervjuom, a zatim se prelazi na testiranje strukture sposobnosti i ličnosti. Svaka profesionalna orijentacija se radi po meri klijenta i baterija testova koja se priprema je za svakog klijenta drugačija. Iako roditelji ponekad insistiraju da se profesionalna orijentacija radi sa njihovim detetom i na mlađem uzrastu, ne preporučuje se pre 13 godine jer se interesovanja dece u tom periodu često menjaju.

Ko je stručnjak koji radi profesionalnu orijentaciju?

Jedino stručna lica – diplomirani i master psiholozi – mogu raditi profesionalnu orijentaciju. Razlog za to je jednostavan, koriste se psihološki merni instrumenti. Oni su standardizovani za našu populaciju i za ove merne instrumente su jedino psiholozi stručno osposobljeni. Ceo proces intervjuisanja i testiranja traje oko dva do dva i po sata. Nakon toga sledi najzahtevniji deo profesionalne orijentacije. To je pisanje psihološkog nalaza i mišljenja, u kome se nalaze sve preporuke vezano za profesionalnu orijentaciju.

Najčešće se susrećemo sa dve situacije – dete je odličan učenik i sve ga zanima i ima široka interesovanja, od sporta, muzike, predmeta koje uči u školama ali ne može da se odluči šta ga najviše zanima. Podjednako je česta i druga situacija, u kojoj dete nije zainteresovano ni za jednu oblast pa se muči koju školu da upiše.

Uzrast na kome se radi profesionalna orijentacija

Profesionalna orijentacija se takođe radi i na starijem uzrastu, a u vezi upisa više škole, koledža ili fakulteta.

Na osnovu longitudinalnog istraživanja koje sprovodimo u našem savetovalištu, procenat uspešnosti profesionalnih orijentacija je preko 92%. Roditelji i deca nam se javljaju nakon uspešno upisane srednje škole ili fakulteta, prenose nam svoja iskustva, preporuke i sl. što nam koristi kao neprocenjiv materijal i čini da budemo još bolji.

Autor: Irena Werner, master psiholog i REBT psihoterapeut

Ukoliko ste neodlučni koju školu ili fakultet da upišete, mi Vam možemo pomoći. Pozivamo Vas na testiranje za Profesionalnu orijentaciju koje se održava u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavite se

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.