Radost praznika

Radost praznika

Dani u kojima se slavi asociraju na sreću, ali ona se ne podrazumeva. Kako da se osećamo ispunjeno i zadovoljno? Radost praznika nam kuca na vrata.

U vazduhu se uveliko oseća praznična atmosfera. Niko nije ravnodušan na uzbuđenje i užurbanost koju donose praznici. Ulazak u novi životni ciklus, završetak starih, početak novih poslova i buđenje nade vezani su za različite rituale slavljenja Nove Godine i Božića. Okupljanje porodice, jačanje zajedništva kroz darivanje i brigu o drugima često je povod za preispitivanje i pravljenje životnog bilansa. Praznični entuzijazam pojačava naša očekivanja. Čini nas osetljivim na realnost u kojoj nailazimo na svakodnevne frustracije, nedostatak novca, usamljenost, nestrpljenje, sitne i krupne konflikte sa drugima. Taj nesklad se često doživljava katastrofično, a naše snage da izađemo na kraj s teškoćama slabe ili nikakve. Praznici, prema tome, za mnoge ljude predstavljaju okidač za osećanje usamljenosti, tugu, depresiju, apatiju i nervozu.

Sagledajte svoje potrebe

I zaista, iako su praznici sinonim za radost koja proizilazi iz provođenja vremena u odmoru i opuštanju sa bliskim ljudima, mnogi iscrpljuju sebe. Bilo nametnutim ili preteranim obevezama, a zanemaruju ono što je u tim trenucima zaista važno. Pored ljubaznosti, pažnje, podrške i razumevanja za porodicu i prijatelje, važno je sagledati svoje potrebe. Takođe i potražiti ono što nas raduje, aktivno kreirati svoje vreme. Odnos sa drugima je najstabilniji izvor životne sreće i zadovoljstva, a aktivnost donosi zadovoljstvo kreiranja sopstvenog života.

Radost praznika – sami kreirajte sreću

Razmislite o tome šta je za vas važno da biste hrabro krenuli ka ostvarenju svojih vrednosti. Prisetite se šta vam je donosilo zadovoljstvo, da biste se motivisali da posegnete za novim doživljajima. Prema tome, praznici neće sami po sebi doneti radost, zadovoljstvo i uživanje. Radost donosi vaša namera da ih kreirate na način koji će vama doneti dugotrajnu dobrobit i probuditi radost življenja. U tom procesu manje je važno da li ćete izbeći sve neprijatne emocije, a više da li ćete činiti ono što vas raduje i što raduje važne osobe u vašem životu.

Autor: Sanja Stanić, psiholog i psihoterapeut, Priredila: Jasmina Antonijević Milošević za časopis Glossy

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na psihoterapijske seanse koje se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.