Razvod

razvod

Razvod i stres

Razvod je jedna od stresnijih situacija u životu, a psiholozi kažu da je stresan gotovo koliko i smrt voljene osobe.
Međutim, na razvod, za razliku od smrti, koliko-toliko možete da se pripremite, a ako se dobro postavite prema partneru, bol i stres možete barem malo da ublažite.

Psihijatra i psihoteraputa koji se bavi REBT (racionalno emotivno bihejvioralna terapija) dr Tatjanu Vlašković Jovićević, pitali smo za savete koji pomažu da razvod bude civilizovan i manje bolan, ako do toga već mora da dođe.

„Razvod nikada ne dolazi iznenada, uvek postoje neki znaci i signali da odnos ne funkcioniše. Ili partneri prestaju da komuniciraju, ili se uopšte ne viđaju, svako radi prekovremeno, pa se osećaju zapostavljeno, posebno žene. Svakoj ženi trebaju pažnja i ljubav, a ako toga nema, ako je usamljena, onda počinje da traži nešto sa strane. To važi i za muškarce. Tako da, razvod nikada nije iznenađenje u smislu da neko prevari iz čista mira. Uvek ima signala. Pre razvoda, uvek treba pokušati sve da se brak sačuva, treba otići kod terapeuta, da stručnjak pokuša da vam pomogne“, savetuje ona.

Zašto ima tako mnogo razvoda?

Mislim da su i društvene mreže doprinele tolikom broju razvoda. Sve je nekako lažno, naročito na Instagramu i Facebooku, tu sve izgleda super, savršeno, ima i flertovanja preko društvenih mreža… To ne treba shvatati ozbiljno i iz gluposti srljati u prevare. Mislim da su dosada, nedostatak vremena i otuđenje veliki krivci za razvode. U braku nije lako, ne treba to idealizovati, ali danas je veliki problem nedostatak komunikacije, pa samim tim i nerešavanje problema. Ne treba se stideti da potražite pomoć i ne gurajte probleme pod tepih!

U kojim slučajevima ima smisla spasavati brak, a kada je vreme za razvod?

„Svako nasilje, fizičko ili psihičko je nedopustivo. Tu pod hitno treba tražiti savet stručnjaka, ako treba da se sprovede i neko lečenje. U tim slučajevima mislim da je bolji razvod nego da se tako nešto trpi. Kada su u pitanju ostale stvari, to sve zavisi od parova.

Nekome je strašno ako partner flertuje sa nekim putem poruka na Facebooku, neko će smatrati da je to prevara, emotivna prevara. Sa druge strane, neko i fizičku prevaru može da shvati kao kratkotrajnu slabost. To sve zavisi od supružnika, pa je najvažnije da popričaju. Tu uglavnom kreću optužbe, svađe ili neće da razgovaraju međusobno. Najvažnije je da tada budu kod stručnjaka da on pokuša da im sredi taj haos u glavi i da vidi u čemu je problem“.

U Srbiji sve manje dece, a i brakova

Statistički podaci pokazuju da se najveći broj brakova završi posle samo jedne do četiri godine od „sudbonosnog da“.
Koji je najčešći razlog zbog kojeg se parovi razvode?

„Mislim da to sve zavisi od sredine, ali i da je to uglavnom zbog nedostatka komunikacije između partnera. Kao što sam rekla, partneri se ili ne viđaju ili kada se vide ćute, svako u svojim mislima. Društvene mreže danas veoma olakšavaju prevare jer se lako dogovaramo gde ćemo, kako ćemo, šta ćemo… Neke žene vole da imaju pažnju, pa se onda malo dopisuju sa ovim, malo sa onim, i to ode na pogrešnu stranu“.

Svedoci smo brojnih slučajeva nasilja u porodici. Da li je to čest razlog za razvod u Srbiji?

„Ima i toga. Sto puta sam čula ‘jao, bio je super dok smo se zabavljali, a kada smo počeli da živimo zajedno, onda je on postao agresivan, počeo da me udara…’ Kada jednom udari, mislim da treba tražiti pomoć jer smatram da će se to desiti opet. Ne treba to shvatati olako“.

Kada već dođe do razvoda, partneri se međusobno često optužuju i svaljuju krivicu za razvod jedno na drugo. Kako se postaviti u takvim situacijama?

„To je začarani krug, ali je za svaku svađu ili odnos potrebno dvoje. Dakle, nikada jedno nije 100 odsto nevino, a drugo 100 odsto krivo. Kad počinju razmirice i svađe, niko tu nije hladne glave da razmišlja racionalno. Zato treba, što u našoj sredini i nije tako često, otići kod bračnog terapeuta, psihijatra, psihologa, da im probleme stavi na papir i vidi šta je u pitanju. Treba neko treći da sagleda probleme, ali to ne može da bude prijatelj jer nije potpuno objektivan. Zato je veoma važno da se o svemu razgovara sa neutralnim stručnim licem“, kaže dr Vlašković Jovićević.

Ne odustajte na prvoj prepreci!

Da ne bi došlo do razvoda, probleme u braku rešavajte zajedno, imajte na umu da niko od nas nije savršen i da svi grešimo. Sve to nije lako, naravno, ali je vredno truda!

Koji procenat parova koji dolaze na bračnu terapiju ostane zajedno, a koliko se tih brakova završi, uprkos naporima da se spase?

„Prema istraživanjima, oko 70 odsto parova koji idu na terapiju ostanu u braku, zahvaljujući tome što se oboje trude da to uspe, rade šta im terapeut kaže, poštuju ta pravila i proceduru terapije… To je veliki procenat i statistički značajan, tako da ipak treba tražiti pomoć, a ne odmah dići ruke od braka“.

Zašto ljudi u Srbiji ne idu kod terapeuta – da li ih je sramota ili je nešto drugo posredi?

„Kod nas na Balkanu je sramota ići kod psihijatra jer vlada mišljenje da je onaj ko ide kod psihijatra lud. Ne ide se čak ni kod psihoterapeuta iz istog razloga, jer svi misle „ja nisam lud“. Imajte na umu da u braku niste sami i, ako ništa drugo, zbog te druge osobe pokušajte da rešite probleme“.

Koji razlog „presudi“ da parovi nakon terapije ostanu u braku?

„Kada se taj haos u glavi stavi na papir i sredi, naročito ako imaju decu, to postaje jedan od razloga da ostanu zajedno. Osim toga, ako imaju zajedničke finansije, imovinu i ostalo, i to pomaže da odluče da se ipak ne razvedu, iako tu nema neke ljubavi, ali su u tome saglasni. Ipak, ako se ne slažu, ni zbog čega ne treba da ostanu zajedno. Ono na čemu ja uvek insistiram je da treba da se razgovara jer kod nas nema toga, mi smo ili pasivni ili agresivni.

Treba razgovarati, koliko god da je to bolna tema, pa i prevara ili šta god da je u pitanju. Ako se na pravi način razgovara sa stručnjakom, mislim da to može da se sredi, naravno, ako nije u pitanju neko zlostavljanje, da je neko psihotičan ili nešto slično“.

Psihoteraput kaže da, iako to zvuči kao kliše, ako je među vama ranije imalo ljubavi i poštovanja, to može da se vrati, uz mnogo truda, naravno.

„Ne treba naglo reagovati i otići. Mislim da je to dug i naporan proces, ali vredi da se oboje potrude“.

Autor: Tatjana Vlašković Jovićević, Priredila: Nataša Petrović, Portal Mondo

 

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas na naše programe medijacije koji se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.