Stalno bolestan

stalno bolestan

U ordinaciju ulazi žena i sa vrata počinje svoju priču. U vanbračnoj zajednici je već 5 godina, nemaju dece i nije joj jasno šta više očekuje od partnera, on je stalno bolestan, kada …

Stalno bolestan

„Do pre neki dan je imao hroničnu upalu jednjaka, sada ima diskus herniju. Ali ne lezi vraže zamenio ju je sa hroničnom upalom respiratornih organa. Godinama unazad „skuplja“ bolesti i bavi se njima u slobodno vreme. Ja kao da ne postojim. Moja glavobolja prođe potpuno neopaženo, jer bože moj on je bolestan.

Kada god treba da krenemo negde on ima primedbu, ne odgovara mu vreme, nije se naspavao, voleo bi sada da…Hoće da promeni posao, a i dalje sedi na istom i ništa ne radi po pitanju promene. Nedostaje mu novca, ali nema ideju kako da ga zaradi. Želeo bi da bude zdrav, ali ni ta želja više ne može da mu se ostavari kako boluje od neizlečivih bolesti.“

Na moje pitanje kako gospođa vidi budućnost sa sadašnjim partnerom ona odgovara:

Šta bi promenila?

„Mislim da bih bila zadovoljnija ukoliko bi se izlečio, promenio radno mesto…Kan ne bi bio stalno bolestan. Ne znam, ali znam da ne mogu više. Uglavnom sam preplavljena njegovim brigama i nadanjima. Slabo prostora imam za mene. Kada uđe u kuću nakon posla (uvek je bio naporan poslovni dan) kreću tretmani obolelih delova tela, besomučno do kraja večeri…I tako iz dana u dan. Samo se proširuje repertoar novih obaveza povezanih sa zdravljem.“

Ono što je sigurno, osoba koja ne prepoznaje da joj je potrebna profesionalna psihološka pomoć, istu neće ni potražiti. Ako je pak suočite sa činjenicama ona će ih uglavnom ignorisati i polagano vas isključivati iz svog sistema.

Onaj ko je stalno bolestan pronaćiće sebi slične osobe sa kojima može da po vasceli dan govori o raznim fizičkim bolestima (ne prepoznavajući da se uglavnom iza toga krije preplavljujući strah od smrti). Osoba će na taj način imati doživljaj da se rasterećuje i da joj osoba koja je sluša pomaže. Ceo sistem vrednosti takvoj osobi se zasniva na fizičkom zdravlju, njene želje i nadanja su vezani za zdravlje, njena misija je kako ostati što duže zdrav i živeti.

Kvalitet ili kvantitet života

To su ljudi koji se retko bave kvalitetom života, za njih je kvantitet presudna mera. Načelno oni imaju interesovanja za druge, ali ih koriste u svrhu kontejniranja sopstvenih emocija i kao neme slušaoce. Deklarativno oni pitaju druge za mišljenja i osećanja, ali ih to ne zanima na nivou razmene. Oni automatski prave poređenje sa njima i u velikom broju slučajeva iznose kako je njima jako teško, tj. najteže i na dalje ih vaše stanje ne zanima…

Razlozi i dinamika nastanka ovakve vrste psihološkog poremećaja su najrazličitiji. Ponekada su to rigidni i hladni roditelji, ponekad porodična pravila i način komunikacije, struktura ličnosti, transgeneracijski prenos, a počesto je sve zajedno.

Često je bežanje od strahova (emotivne reakcije nedozvoljene i potisnute), odgovornosti (ne preuzimanje odgovornosti za organizaciju i način sopstvenog življenja, uvek je neko drugi kriv…). Bežanje od svakodnevnih obaveza, visok stepen kontrole (OKP organizacija ličnosti), niska frustraciona tolerancija…Reč je gotovo uvek o emocionalno nezrelim osobama zaglavljenim u nekoj od ranih razvojih faza.

Ukoliko se osoba koja ima ovakve teškoće ipak odluči da poseti psihoterapeuta, osoba koja živi sa njom (koja bi takođe mogla da se pozabavi sobom i vidi zašto je toliko dugo u nefunkcionalnoj vezi) ima se čemu nadati.

Višegodišnje nefunkcionalne obrasce ponašanja treba zameniti novim i funkcionalnijim

Promene su spore i moguće, samo treba biti strpljiv. Da li će osoba istrajati u promeni to zavisi koliko od same osobe toliko i od odnosa koji izgradi sa terapeutom. U kojoj meri je osoba otvorena za promene (a obično nije) i spremnosti da će se od nekih „bliskih“ morati i odreći (više neće biti zajedničkih tema). Takođe zavisi i od uspešnosti kontrole strahova (šta sve može da se desi ukoliko ne vodim na dosadašnji način kontrolu sopstvenog zdravlja), šta ću sada sa oslobođenom energijom (koja je do sada bila usmerena na kontrolu i održavanje fizičkog zdravlja)…

Svakako javlja se puno pitanja…To je težak i naporan posao, ali rezultati su vredni tog napora i truda. Uz dobrog terapeuta i otvorenosti osobe za promene dolazi do procvata na svim nivoima, samo treba istrajati.

Autor teksta: Vesna Milojević, master psiholog i porodični psihoterapeut

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na psihoterapijske seanse koje se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

 

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.