Zaljubljenost – da li je magija ili emocionalna nezrelost

zaljubljenost

„Zaljubljenost je tesno povezana sa onim što je iracionalno i nedokučivo. Zaljubljenost je ljubav na prvi pogled ili ljubav koja prelazi u opsesiju partnerom koji se voli kao idealizovan objekat, pre nego on sam.“ Sternberg, 1986.

Zaljubljenost karakteriše visok stepen mentalne i fizičke pobuđenosti. Uključuje navalu određenih hormona i neurotransmitera u telu koju prati idealizacija partnera i odsustvo sagledavanja realnih osobina partnera. Ovde radi psihološki mehanizam projekcije i fiksacije. Osoba koja je zaljubljena nije opsednuta drugom osobom već sopstvenim predstavama o drugoj osobi.

Zaljubljenost vas „tera“ da preduzimate sve kako biste zadržali voljenu osobu.
Zaljubljivanje često nije stvar izbora. Zaljubljenost je automatizam i nesvestan proces. Stvar trenutka sa kvalitetom prisilog stanja.

Ipak, zaljubljivanje je magija, proces emocionale nezrelosti čiji ishodi mogu biti i razočarenje i mržnja, ali i ljubav.

Kada se završi faza zaljubljenosti i kada se osoba ponovo navikne na realnost, upozna partnera, moguće je i da ga zavoli.
Ljubav…

Autor teksta: Vesna Milojević, master psiholog i porodični psihoterapeut

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na psihoterapijske seanse koje se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

 

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.