Zašto biramo pogrešne partnere?

Zasnivanje romantičnog odnosa

Početak skoro svake emotivne veze obeležava period zaljubljenosti i idealizacije partnera, odnosno vidimo samo dobre partnerove osobine, a slepi smo za mane. Stupanjem u romantični odnos, osoba u partneru traži ono što joj je u tom trenutku potrebno, ili misli da joj je potrebno, a često je taj izbor intenzivno obojen ličnim bazičnim uverenjima, stavovima, pogledom na svet. Zbog svega toga, partner se na početku odnosa čini skoro uvek kao odgovarajući i onaj pravi.

Šta znači pogrešan izbor partnera?

Postavlja se pitanje šta u stvari znači pogrešan izbor partnera? Izgleda kao da sebe stavljamo u poziciju da smo neprikosnoveno u redu, a druga strana je pogrešna. Šta ako je svaki partner „pravi“ u datom trenutku međutim ono što je pogrešno smo mi, naša percepcija i interpretacija partnerovih osobina i ono što mislimo da nam je potrebno u datom trenutku. Naše želje i potrebe nas u datom trenutku ne moraju voditi do funkcionalnih ciljeva i dugoročnih odnosa nego disfunkcionalnih  i samosabotirajućih. Lako je reći, on je bio potpuno pogrešan izbor, ali u stvari verovatno je bio najbolji izbor u odnosu na sebe same i ono što nam je bilo potrebno u tom trenutku, bilo da je reč o pažnji, odobravanju, uzbuđenju, bilo šta što nas odvaja od dosade, očekivanje da će nas druga osoba učiniti srećnom i da je to lako dostupno i nadohvat ruke. Preuzimanjem odgovornosti za sebe, kao osobe koje isto tako imaju svoje vrline i mane i osvešćavanjem svojih najdubljih potreba i uverenja koja nas vode, možemo sebi olakšati izbore u budućnosti i zaštiti sebe od nas samih ali i od izbora „pogrešnih“ partnera. Mi stalno pokušavamo da promenimo druge, ostajući slepi za promenu koja je jedino moguća, a to je unutar nas samih.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku. 

 

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na naše programe edukacije, koji se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.