Datum posta:

Kategorija:

Kako se približava kraj ove godine, skloni smo tome da razmišljamo o iskustvima i postignućima tokom ove godine, te da pažljivo razmatramo kako bismo voleli da unapredimo svoj život u narednoj godini. S tim u vezi, smišljamo ciljeve i  sastavljamo ,,to-do liste za Novu 2024“, sa fokusom lični rast i razvoj, zdravlje i fizičku aktivnost, kao i finansijski prosperitet. Iako smo to isto radili i prošle godine u ovo vreme, nadamo se da ćemo u nastupajućoj godini ostvariti ove ciljeve.

Nažalost, realnost često bude drugačija, te koliko god bili motivisani, kako godina odmiče, sve manje i manje, radimo na ostvarivanju svojih ciljeva, te na kraju godine suočavamo sa neostvarenim ciljevima. I zaista, istraživanja pokazuju da svega oko 10% ljudi ispuni svoje novogodišnje ciljeve.

Zašto nam je toliko teško da ostvarimo svoje novogodišnje odluke?

Istraživanja i iskustvo nam pokazuju da postoji nekoliko aspekata koji doprinose neostvarenju svojih novogodišnjih rezolucija, te kako bismo ih prevazišli, potrebno je da detaljno razmotrimo sopstveno ponašanje, ograničavajuća uverenja i očekivanja.

Ambiciozni ciljevi 

Vrlo često, novogodišnje odluke su preambiciozne i predstavljaju veliki raskorak između onoga gde smo sada i gde želimo da budemo. Što je taj raskorak veći, to nam je teže prevazići ga, a neprijatnost prilikom ostvarenja koraka koji vode cilju, postoje veća, te poželimo da je izbegnemo. Izbegavanjem, sve više se udaljavamo od željenog cilja. Stoga, osnovna preporuka je kreirati realistične i ostvarive korake koje podržavaju  naše životne vrednosti.

Značaj novogišnjih ciljeva

Novogodišnji ciljevi nam često nisu neophodni za naše svakodnevno funkcionisanje. Ako ni prethodne godine nismo smršali, naučili novi jezik, išli na češća putovanja i avanture, lako ćemo ih ponovo odlagati ili odustajati od njih. Tome dodatno doprinosi i zaboravljanje razloga zbog kojih želimo da ostvarimo određene ciljeve. S tim u vezi, poželjno je detaljno analizirati zašto nam je svaki cilj važan i koje benefite imamo od njegovog ispunjavanja i povezati te dobiti sa svakodnevnim aktivnostima.

Istrajnost u ostvarivanju ciljeva

Pored toga, vrlo često očekujemo da promena bude laka i da se dešava sama od sebe. Mežutim, stvarnost nam pokazuje da je potrebno uložiti znatnu količinu truda i vremena kako bi ispunili čak i samo jedan korak koji vodi ka ispunjenju svoje želje. Vođeni takvim razmišljanjem, zaboravljamo da smo mi ti koji bi trebalo da preuzmu inicijativu i istraju uprkos sviim preprekama.

Poruka za kraj

Za kraj, volela bih da napomenem da ovo ne bi trebalo da vas obeshrabri, budući da svako od nas ima svoje potencijale, snage i resurse na koje može da se osloni i živi ispunjen i kvalitetan život o kakvom oduvek sanja. Želim vam da to i otkrijete!

 

Tijana Spasojević

master psiholog

RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom

 

 

Ostavite odgovor