Želje

želje

Želim da… Hoću da… Voleo bih… Nadam se da ću… Moje ambicije su…
A, onda se javljaju pitanja koja mogu biti visoko provokativna za osobu koja ima želje i nadanja….
Šta ako nezadovoljenje moje želje izazove frustaciju koju ne mogu da iznesem?
Da li moja želja prevazilazi moje mogućnosti?
Da li imam prava da želim „tako nešto“? Da li sam neskroman? Zadovoljenje želje iziskuje napor, a i moram se odreći …, pa da li je vredno toga?

Kako možemo pomoći sebi ili drugima?

Tako što ćemo želju jasno definisati, proceniti koliko je želja realno ostvariva, napraviti plan mogućih načina za ostvarenje iste, predvideti potencijalne teškoće koje se mogu javiti, odrediti dinamiku ostavarivanja…

U psihologiji potrebe čine osećanje životne energije. Želje su energetski pokretači, sastavi deo opšte motivacije.

Osobe koje ne žive u zoni preživljavanja, kod kojih su zadovoljene osnovne potrebe, imaju različite potrebe koje nameću preduzimanje određenih koraka kako bi stigle do cilja. Želja i bazično uverenje da će želja biti zadovoljena proizvode životni elan, motivišu osobu da se pokrene.

Osoba koja ima potrebe, a koja nema veru u ostvarenje potrebe, može tumačiti želje kao izvor frustacije i odustati od svojih želja. Takva osoba sebe obično uvede u stanje životarenja, apatije i letargije.
Nažalost sve veći broj osoba ima mali broj ili uopše nema želja. U okolnostima ekonomske krize gde se vodi borba za zadovoljavanje primarih fizioloških potreba nema mesta željama i promišljajima o kvalitetu života.

Želje i nisko samovrednovanje

Nisko samovrednovanje može dovesti do toga da osoba svoje želje smatra manje vrednim i da ih otpisuje i zanemaruje.

Porodično uverenje da je skromnost vrlina za posledicu ima postojanje malog broja želja i proizvodi osećaj pripadnosti i lojalnosti porodičnom sistemu. Članovi porodice diretno uče „neskromne“ druge članove da ne žele tj da prestanu da žele.

Želje kao motivatori procesa učenja i napredovanja, rasta i razvoja ličnosti su neophodne, ako nisu prisutne onda ne koristite svoje pune kapacitete.

Razmislite, pokrenite se, energizujte se, želje su svuda oko vas.

Autor teksta: Vesna Milojević, master psiholog i porodični psihoterapeut

Sa željom da Vam ponudimo saznanja koja će Vam olakšati život i poboljšati kvalitet života, pozivamo Vas da se prijavite na psihoterapijske seanse koje se održavaju u prostorijama Psihološkog savetovališta Centar u Beogradu ili online putem Skype-a ili Viber-a.
Prijavi se

 

Postavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.