Profesionalna orijentacija

Profesionalna
orijentacija


Profesionalna orijentacija je psihološko procenjivanje vaših sposobnosti, ličnosti, interesovanja, motiva i očekivanja, sa ciljem da vam se pomogne u uspešnom izboru srednje škole ili fakulteta. Profesionalna orijentacija je posebno važna u današnje vreme kada se na tržištu rada pojavljuju nova zanimanja, kao što su ona koja su vezana za informacione tehnologije.

Profesionalna orijentacija

otkriva karakteristike npr. programera ili crte ličnosti ljudi stvorenih da postanu menadžeri društvenih medija i vođe IT projekata.

Stručna pomoć pri upisu u srednje škole

 

Najčešće nas kontaktiraju roditelji koji žele da usmere svoje dete na pravi izbor srednje škole odnosno gimnazije.


U kojim se situacijama radi profesiolnalna orijentacija? U situacijama kada deca ne znaju šta žele da upišu uopšte, kada ne mogu da se odluče između više različitih izbora ili kada se mišljenje roditelja ne poklapa sa izborom deteta.


Takođe, za psihologe organizujemo trening iz oblasti profesionalne orijentacije, gde se uče svi dole navedeni koraci.

Na kom uzrastu se radi?

Za upis u srednju školu se radi na uzrastu od 13 i 14 godina.

Profesionalna orijentacija mi pomaže da…

  • Bolje upoznam sebe i svoja interesovanja – koja interesovanja su mi važna za dalje obrazovanje i rad, a koja su hobi i zabava
  • Steknem uvid u svoje intelektualne, socijalne, emocionalne sposobnosti
  • Shvatim šta me najviše motiviše, koje su mi vrednosti najvažnije i koji su mi prioriteti u životu
  • Steknem uvid u dominante osobine ličnosti kao i uobičajene obrasce ponašanja
  • Bolje razumem svoje radne navike

Ko radi profesionalnu orijentaciju?

 

Isključivo psiholozi, sa iskustvom rada u školama i organizacijama, koji imaju širu sliku razvoja zanimanja i karijere. Pogledajte naš tim

Kako izgleda proces
profesionalne orijentacije?

 

Usluga profesionalne orijentacije se odvija iz dva susreta. Na prvom se obavlja razgovor i testiranje, što traje u proseku od 2 do 3 sata.
Na drugom se daje povratna informacija i preporuka, a zatim dobijate pisani izveštaj sa mišljenjem psihologa.

Šta dobijate?

Psiholog sastavlja nalaz i mišljenje sa preporukom zanimanja koja odgovaraju lično Vama i za koje imate predispozicije da postanete uspešni.

Stručna pomoć pri upisu fakulteta

 

Kada je u pitanju upis fakulteta, inicijator dolaska može biti i adolescent. Ukoliko imate manje od 18 godina, obavezno je da dođete u pratnji roditelja, da bi roditelj dao saglasnost za proces testiranja.

Proces profesionalne orijentacije podrazumeva intervju i testiranje Vaših sposobnosti, interesovanja, motivacije, vrednosti na prvom susretu i objedinjeno tumačenje rezultata, mišljenje i savetnički deo na drugom susretu.

Uslugu pružaju edukovani psiholozi sa iskustvom rada u školama i radnim organizacijama, koji imaju širu sliku razvoja karijere i u kasnijem dobu nakon završetka škole.

Na kom uzrastu se radi?

Za upis u srednju školu se radi na uzrastu od 17 i 18 godina.

Kako izgleda proces profesionalne orijentacije?

 

Vrlo slično kao profesionalna orijentacija za upis u srednju školu, s tim što se koriste drugačiji testovi.

Gde se odvija profesionalna orijentacija?

 

Profesionalna orijentacija se odvija u našem savetovalištu u centru Beograda.

 

ili

Online putem Skype-a ili GoogleMeet-a za klijente koji nisu iz Beograda. Zbog kontinuteta u radu i uštede vremena online profesionalna orijentacija je preporuka za rad sa klijentima kada geografski i fizički razlozi to ne dopuštaju, ili usled aktuelne situacije sa korona virusom.

Zakažite profesionalnu orijentaciju već danas!

 

Nakon što popunite prijavu, kontaktiraćemo Vas u roku od najviše 24 sata. Ostavite nam poruku ukoliko imate nekih pitanja ili posebne zahteve koji se tiču zakazivanja karijernog savetovanja.