Novogodišnji ciljevi

Datum posta:

Kategorija:

Novogodišnji ciljevi

Novogodišnji ciljevi postaju sve važnija tema kako se približava kraj godine, te smo skloni analizi naših postignuća i iskustava tokom proteklih meseci. Tada pažljivo razmatramo kako da unapredimo svoj život u narednoj godini. S tim u vezi, smišljamo ciljeve i sastavljamo ,,to-do liste za Novu 2024“. One su obično fokusirane na lični rast i razvoj, zdravlje i fizičku aktivnost, kao i finansijski prosperitet. Iako smo to isto radili i prošle godine, nadamo se da ćemo u nastupajućoj godini ostvariti ove ciljeve.

Nažalost, realnost često bude drugačija, te koliko god bili motivisani, kako godina odmiče, sve manje i manje, radimo na ostvarivanju svojih ciljeva, te na kraju godine suočavamo sa neostvarenim ciljevima. I zaista, istraživanja pokazuju da svega oko 10% ljudi ispuni svoje novogodišnje ciljeve.

Istraživanja i iskustvo nam pokazuju da postoji nekoliko aspekata koji doprinose neostvarenju svojih novogodišnjih rezolucija, te kako bismo ih prevazišli, potrebno je da detaljno razmotrimo sopstveno ponašanje, ograničavajuća uverenja i očekivanja.

Ambiciozni ciljevi

Vrlo često, novogodišnje odluke su preambiciozne i predstavljaju veliki raskorak između onoga gde smo sada i gde želimo da budemo. Što je taj raskorak veći, to nam je teže prevazići ga, a neprijatnost prilikom ostvarenja koraka koji vode cilju, postoje veća, te poželimo da je izbegnemo. Izbegavanjem, sve više se udaljavamo od željenog cilja. Stoga, osnovna preporuka je kreirati realistične i ostvarive korake koje podržavaju  naše životne vrednosti.

Novogodišnji ciljevi i njihov značaj

Novogodišnji ciljevi nam često nisu neophodni za naše svakodnevno funkcionisanje. Ako ni prethodne godine nismo smršali, naučili novi jezik, išli na češća putovanja i avanture, lako ćemo ih ponovo odlagati ili odustajati od njih. Tome dodatno doprinosi i zaboravljanje razloga zbog kojih želimo da ostvarimo određene ciljeve. S tim u vezi, poželjno je detaljno analizirati zašto nam je svaki cilj važan i koje benefite imamo od njegovog ispunjavanja i povezati te dobiti sa svakodnevnim aktivnostima.

Istrajnost u ostvarivanju ciljeva

Pored toga, vrlo često očekujemo da promena bude laka i da se dešava sama od sebe. Mežutim, stvarnost nam pokazuje da je potrebno uložiti znatnu količinu truda i vremena kako bi ispunili čak i samo jedan korak koji vodi ka ispunjenju svoje želje. Vođeni takvim razmišljanjem, zaboravljamo da smo mi ti koji bi trebalo da preuzmu inicijativu i istraju uprkos sviim preprekama.

Poruka za kraj

Za kraj, volela bih da napomenem da ovo ne bi trebalo da vas obeshrabri, budući da svako od nas ima svoje potencijale, snage i resurse na koje može da se osloni i živi ispunjen i kvalitetan život o kakvom oduvek sanja. Želim vam da to i otkrijete!

 

Za sve informacije možete nas kontaktirati putem sajta!

 

Tijana Spasojević

master psiholog

RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom

Ostavite odgovor