Pozitivne afirmacije

Datum posta:

Kategorija:

Pozitivne afirmacije su moćan mehanizam za razvoj našeg uma i života. Zasnivaju se na teoriji samopotvrđivanja, koja sugeriše da možemo održati osećaj samopouzdanja ponavljajući pozitivne izjave. Njihova suptilna, ali značajna moć leži u sposobnosti da oblikuju naše misli, osećanja i ponašanja. Mogu se koristiti za podsticanje promena i jačanje motivacije i samopouzdanja.

U smislu pozitivnih afrimacija, osoba izgovara frazu ili rečenicu poput ,,Ja sam dobra majka’’. Ona to kaže jer želi da zasluži tu pohvalu delujući na način koji je u skladu sa tom posebnom ličnom vrednošću.

Pozitivne afirmacije i zdravlje

Um je temelj svakog čoveka, oblikuje našu percepciju sveta i utiče na naše zdravlje. Važno je negovati zdrave mentalne obrasce, jer oni podstiču telo da se bori protiv bolesti. Negujući pozitivan način razmišljanja, možemo pomoći osobi da ostane motivisana tokom teških vremena. Ponavljanje je ključ učenja. Upravo ponavljanjem pozitivnih afirmacija možemo promeniti i negativne obrasce razmišljanja. Ipak, nije dovoljno samo izabrati pozitivnu afirmaciju i ponavljati je. U situacijama stresa, poput opravdanog straha od bolesti, teško je prihvatiti stav ,,sve je u redu’’, ako osoba zaista ne veruje u to. Upoznavanjem osobe i njenog načina razmišljanja, terapeut može doći do dragocenih informacija. Stoga je važno prilagoditi afirmacije osobi i situaciji.

Istraživanje pozitivnih afirmacija

Obimna literatura pokazuje da su intervencije vezane za samopotvrđivanje korisne u svim situacijama koje za nas predstavljaju pretnju. Pozitivne afrimacije mogu smanjiti stres, poboljšati blagostanje, akademski uspeh i učiniti ljude otvorenijima za promene. Samoafirmacije su izjave koje potvrđuju nečiju ličnu vrednost. One to rade tako što podstiču ljude na razmišljanje o njihovim osnovnim vrednostima, što im može pružiti širi pogled na sebe. Zauzvrat, to im može omogućiti da prevaziđu specifične pretnje sopstvenom integritetu ili samokompetentnosti.

Neuronaučna istraživanja

Postoje dokazi dobijeni putem MRI, koji sugerišu da kada ljudi praktikuju zadatke samopotvrđivanja, određeni nervni putevi se učvršćuju. Specifičnije, ventromedijalni prefrontalni korteks, uključen u pozitivno vrednovanje i procesuiranje informacija vezanih za sebe postaje aktivniji kada uzmemo u obzir naše lične vrednosti!

Rezultati takođe upućuju na to da kada redovno praktikujemo pozitivne afirmacije, naš način razmišljanja se menja. Počinjemo više da obraćamo pažnju na informacije koje su u kladu sa pozitivnim asocijacijama vezanim za sebe i našim vrednostima. Drugim rečima, postajemo skloniji da primećujemo i interpretiramo informacije na način koji potvđuje sliku o sebi kao pozitivnu i vrednu.

Pozitivne afirmacije u terapiji

Često se koristi termin samoafirmacije, koji se preklapa sa pozitivnim afirmacijama. Istraživanja su pokazala da pozitivne samoafirmacije utiču na percepciju kvaliteta zdravstvene nege, podstiču postavljanje pitanja o medicinskom tretmanu i češće traženje pomoći i informacija za sebe i druge. U situacijama bolesti, pozitivne afirmacije su poput svetionika u tamnim trenucima. Pravilno izabrane i prilagođene, one mogu biti ključne za jačanje uma i tela.

 

Važno je raditi na svesnom razmišljanju, osluškivanju svojih misli i negovanju pozitivnog stava. Upravo u tom procesu leži moć, koja nam omogućava prevaziđemo izazove i izgradimo unutrašnji mir i samopouzdanje.

Ako želite i Vi da savladate moć pozitivnih afirmacija, možete nam se obratiti putem sajta.

 

Reference: Rana, M. (2018). Positive Affirmations and its Benefits on Psychological Well-Being. Edu World9(2), 5-11.

Begić, V. (2017). Primjena ekspresivnog pokreta i pozitivnih afirmacija u žena oboljelih od raka dojke (Diplomski rad). Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Preuzeto s https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:158:923558

 

Marija Rapajić

Master psiholog

Integrativni psihoterapeut pod supervizijom

Ostavite odgovor