Prokrastinacija

Datum posta:

Kategorija:

Prokrastinacija ili odlaganje obaveza je  svima dobro poznata. Imate određeni vremenski period u kome je potrebno da obavite neku aktivnost… Međutim, procenjujete je kao neprijatnu, nelagodnu, dosadnu, preteću… Možda preuveličavate poteškoće koje prate obavljanje zadatka, i verovatno doživljavate emocionalne i fiziološke reakcije. Tada, prebacujete svoju pažnju i fokus na druge aktivnosti, kao što su surfovanje internetom, sanjarenje, zurenje, šoping… i govorite sebi ,,Počeću kasnije, uradiću to sutra“. Kada dođe to sutra, pomerite za novo sutra smišljajući nove izgovore. Govorite sebi da to više nikad nećete raditi sledeći put. A onda ponovite…

Prokrastinacija

Zvuči poznato? Opisani primer predstavlja izbegavajuće ponašanje karakteristično za prokrastinaciju. Potiče od latinske reči pro -u korist i crastis-sutra. Označava odlaganje obaveza, uprkos tome što je osoba svesna da bi izvršenje zadatka bilo u njenom najboljem interesu.

Da li može da se ovaj začarani krug prekine? Naravno da može, uz pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje, psihologa i psihoterapeuta. Psiholog pruža psihološku podršku, odnosno psihološku pomoć u osvešćavanju ovih obrazaca ponašanja i osećanja koji ih prate. Pomoć psihologa je neophodna da bi se osećanje koje prati prokrastinaciju, a to je anksioznost,  smanjila. U jednoj specifičnoj vrsti terapije tzv. REBT-u (racionalno emotivno bihejvioralna terapija) anksioznost je definisana kao nezdravo  i negativno osećanje koje nas sabotira. Pomoć psihoterapeuta se sastoji u tome da se diskomfor i ego anksioznost smanje a osoba da nastavi da živi svojim punim kapacitetima i ispunjava svoje kompletne potencijale.

Najava treninga na temu: Prokrastinacija

Ukoliko želite da saznate najčešće razloge koji dovode do prokrastinacije, kao i na koji sve efikasne i proverene načine možete da je prevladate, pozivamo Vas na novi trening na temu: Kako da prestanemo sa odlaganjem obaveza?

Opšte informacije o treningu

Trening se održava u subotu 18.01.2022. u 11h preko Google Meet platforme. Nakon odslušanog treninga dobija se sertifikat o učešću i propratni materijal za samostalno usavršavanje. Prijave i detaljnije informacije na [email protected].

 

Comment (1)

Ostavite odgovor