Suočavanje sa tugom

Datum posta:

Kategorija:

Suočavanje sa tugom može biti preplavljujuće i veoma izazovno putovanje. Bez obzira na to da li ste nedavno doživeli gubitak ili Vam je još uvek teško da nosite sa nečim iz prošlosti, dostupne su strategije koje su korisne u Vašem procesu lečenja. Možda se pitate, koji je najbolji način da se nosite sa tugom? Nastavite da čitate kako biste naučili vredne alate koji vam mogu pomoći da se nosite sa tugom i dugoročno poboljšate svoje emocionalno blagostanje.

Shvatite važnost tuge

Tuga je prirodna reakcija na gubitak, i iako to može biti teško, neophodno je priznati i potvrditi svoje emocije tokom ovog perioda. Shvatite da ne postoji ispravan ili pogrešan način da se nosite sa tugom, a svačije iskustvo je jedinstveno. Ne postoji vremenski okvir koliko dugo traje žalovanje, a Vaše iskustvo može se vremenom razvijati i menjati. Dozvolite sebi da osetite svoje emocije i dajte sebi vremena za oporavak. Kada doživite gubitak, uobičajeno je da imate različita osećanja, uključujući:

  1. Tugu
  2. Bes
  3. Krivicu
  4. Zbunjenost
  5. Napetost ili stres
  6. Apatiju
  7. Osećanje bezvrednosti

Saznanje da su ove emocije normalne može Vas osnažiti da ih prihvatite i radite na izlečenju, umesto da ih odgurnete.

Izgradite sistem podrške

Veoma je važno imati snažan sistem podrške kada prolazite kroz žalovanje. Podrška izgleda drugačije za svakoga – razmislite o tome da kontaktirate prijatelje, porodicu ili grupe u zajednici koje mogu da Vas saslušaju. Kada je u pitanju stručna pomoć, rad sa psihologom ili savetnikom može Vam pružiti empatičan i neosuđujući prostor da izrazite svoja osećanja. Takođe, može Vas voditi Vas kroz faze tuge i pomoći Vam da razvijete funkcionalne mehanizme suočavanja

Istražite različite strategije suočavanja

Važno je pronaći zdrave strategije suočavanja za kojima možete posegnuti kada negativne emocije deluju preplavljujuće. Svako se nosi sa tugom na drugačiji način, tako da će možda biti potrebno nekoliko pokušaja i grešaka da pronađete ono što Vam odgovara. Evo nekoliko tehnika koje mogu pomoći:

1. Razgovor o svojim osećanjima

Otvoreno i iskreno izražavanje emocija je ključno za proces oporavka. Pronađite pouzdanog prijatelja, člana porodice ili savetnika koji vam može pružiti siguran prostor da podelite svoje misli i osećanja. Razgovor o svojoj tuzi može doneti olakšanje i pružiti obnovljenu perspektivu.

2. Briga o sebi

Briga o sebi fizički, emocionalno i mentalno je neophodna tokom procesa žalovanja. Uverite se da dovoljno spavate, da jedete dobro izbalansirane obroke i da se bavite aktivnostima koje Vam donose radost ili opuštanje. Davanje prioriteta brizi o sebi može ublažiti dodatan stres i podstaći zarastanje starih rana.

3. Traženje utehe u prirodi

Provođenje vremena u prirodi može imati umirujući efekat i pozitivno uticati na Vaše blagostanje. Bilo da idete u šetnju, posetu parku ili jednostavno sedite u samoći okruženi prirodom, ove aktivnosti mogu omogućiti refleksiju i pružiti priliku za oporavak.

4. Kreativnost

Tuga često podstiče kreativnost, a pronalaženje izlaza za svoje emocije može biti terapeutsko. Razmislite o uključivanju u aktivnosti poput umetnosti, vođenja dnevnika, meditacije ili drugih kreativnih poduhvata koji vam omogućavaju da izrazite svoja osećanja.

5. Pridruživanje grupama podrške

Povezivanje sa drugima koji prolaze kroz sličnu situaciju može pružiti osećaj pripadnosti i razumevanja. Pridruživanje grupama podrške, bilo lično ili onlajn, može Vam omogućiti da delite iskustva, steknete uvide i nađete utehu u saznanju da niste sami.

Ne žurite

Tugovanje nije linearan proces i potrebno je vreme. Zapamtite da oporavak nije sprint već maraton. Dozvolite sebi da tugujete sopstvenim tempom i izbegavajte da vršite nepotreban pritisak na sebe da prebrzo „nastavite dalje”. Kad god se osećate preplavljenim, dozvolite sebi da napravite korak unazad, udahnete i praktikujete samosaosećanje. Zapamtite da je žalovanje lično putovanje i da ne postoji vremenski okvir kada bi trebalo da počnete da se osećate bolje.

Istražite prednosti savetovanja

Ako razmišljate o savetovanju, ono može biti vredan resurs na Vašem putu tugovanja. Obučeni savetnik može da obezbedi bezbedno i podržavajuće okruženje, ponudi smernice i strategije suočavanja i pomogne Vam da upravljate složenim emocijama. Oni Vam mogu pomoći u razumevanju zamršenosti Vaše tuge i pružiti Vam alate koji su Vam potrebni. Savetovanje može biti transformativno iskustvo koje Vam pomaže da steknete dublje razumevanje sebe, pronađete smisao usred svog bola i na kraju Vam omogućava da krenete napred sa obnovljenim osećanjem nade za budućnost.

Započnite svoj proces oporavka

Ne postoji linearni proces kada se pitate kako da se nosite sa tugom, ali znanje šta da očekujete može značajno promeniti Vaš put isceljenja. Razumevanjem važnosti tuge, izgradnjom sistema podrške, istraživanjem različitih strategija suočavanja, davanjem sebi dovoljno vremena i radom sa psihoterapeutom ili savetnikom, možete pronaći snagu da se krećete kroz svoju tugu i na kraju nađete mir.

Zapamtite, niste sami i dostupna Vam je podrška koja će Vam pomoći da izlečite. Učinite prvi korak ka izlečenju i obratite se psihoterapeutu ili savetniku koji vas može voditi kroz ovo transformativno putovanje.

 

Preuzeto sa https://wellin5.ca/5-tips-for-dealing-with-grief.

 

Marija Rapajić

Master psiholog

Integrativni psihoterapeut pod supervizijom

 

Ostavite odgovor