Život sa osobom koja ima psihičke probleme

Datum posta:

Kategorija:

Život sa osobom koja ima psihičke probleme može predstavljati neprestan balans između podrške i samozaštite. Naizgled, taj izazov može delovati kao svakodnevna bitka u kojoj se susreću Vaša želja da pomognete i potreba da zaštitite svoje mentalno i fizičko zdravlje.

Upravljanje njihovim poremećajem mentalnog zdravlja može postati centar vaše interakcije, menjajući dinamiku vašeg odnosa. Njihovi simptomi mentalne bolesti takođe mogu povećati Vaš nivo stresa.

Na prvi pogled

Pomoći osobi da se izbori sa sopstvenim izazovima zahteva razumevanje, strpljenje i posvećenost. Ipak, važno je razumeti da niste njihov terapeut, već pre svega ljudsko biće koje pruža podršku. Postavljanje granica može biti teško, ali je od suštinskog značaja za Vaše dobro. Potražite profesionalnu pomoć ako osetite da se Vaša uloga previše proširuje.

Izazovi života sa nekim ko ima mentalnu bolest

Postoji mnogo razloga zašto život sa osobom koja ima psihičke probleme može biti izazovan i stresan. Moguće je da ćete naići na teškoće u vezi sa oslanjanjem na osobu da ispunjava svoje obaveze, kao što je npr. plaćanje njenog dela kirije.

Sve to može biti veoma izazovno, naročito kada se osećate izolovano i usamljeno, odnosno osećajući se kao da niko ne razume Vašu situaciju. Zbog toga je važno potražiti sopstvene izvore podrške, bilo je da je to u prijateljima, porodici ili stručnjacima koji mogu pružiti pomoć i razumevanje.

Ako je njihovo ponašanje štetno ili nepredvidivo, možda ćete se zapitati kako da im pomognete, a da pritom zaštitite sebe. Ovo vas može naterati da pomislite: ,,Upomoć! Njegova/njena mentalna bolest me ubija!”

Uvek se udaljite od potencijalno emocionalno i/ili fizički opasnih situacija i kontaktirajte hitne službe ako je osoba sa kojom živite u opasnosti da povredi sebe ili druge.

Dobra vest je da život sa nekim ko ima određeni psihički poremećaj ne mora da degradira vašu vezu. Uprkos izazovima sa kojima se možete suočiti, postoje strategije koje možete koristiti da se nosite sa stresom, a da im i dalje pomažete u upravljanju simptomima.

Kako mentalna bolest utiče na odnose

Mentalna bolest može uticati na odnose na različite načine, posebno ako živite pod istim krovom.

1. Izgaranje negovatelja

Možda ćete doživeti sagorevanje, posebno ako ste njihov primarni negovatelj ili ako se osećate preopterećeni obavezama o kojima ne mogu sami da se brinu. Samo upravljanje svakodnevnim životom može biti emocionalno iscrpljujuće.

2. Problemi sa intimnošću

Ako ste u romantičnoj vezi, možda ćete imati problema i sa intimnošću. U zavisnosti od stanja mentalnog zdravlja vašeg partnera i bilo kakvih lekova koje uzima, osoba može ispoljavati hiperseksualno ponašanje (što podrazumeva snažne seksualne nagone) ili možda uopšte nije zainteresovana za seks, što može predstavljati izazov u vašem odnosu.

3. Sramota i stigma

U nekim slučajevima, osoba sa kojom živite možda čak okleva da Vam govori o svom mentalnom poremećaju. Može se brinuti da ćete prekinuti vezu kada saznate da se suočava sa psihičkim poteškoćama ili se pita da li ćete moći zajedno da se nosite sa simptomima koje ispoljava.

Važno je zapamtiti da, iako život sa nekim ko ima određeni psihički poremećaj može biti izazovan i ponekad naporan, postoje strategije koje možete da primenite kako biste sprečili da ti izazovi nanesu nepopravljivu štetu vašoj vezi.

Znaci mentalne bolesti

U zavisnosti od starosti osobe, simptomi poremećaja mentalnog zdravlja mogu se manifestovati različito. Znaci i simptomi mentalne bolesti mogu uključivati:

  1. Promene u apetitu ili obrascima spavanja
  2. Doživljavanje ekstremnih emocionalnih promena
  3. Hronična depresivnost ili velika depresivna epizoda
  4. Povećana razdražljivost, tuga, anksioznost, bes ili zabrinutost
  5. Suicidalne misli i samopovređivanje, kao i drugo (auto)destruktivno ponašanje
  6. Doživljavanje halucinacija ili deluzija
  7. Nezdrave strategije suočavanja, kao što je upotreba alkohola i drugih supstanci za suočavanje sa stresom ili angažovanje u rizičnom ili nepromišljenom ponašanju
  8. Iznenadni emocionalni ispadi koji nisu karakteristični za tu osobu
  9. Povlačenje i zapostavljanje aktivnosti koje su im nekada donosile radost

Imajte na umu

U zaključku, život sa nekim ko se suočava sa psihičkim problemima može biti zahtevan i stresan, ali razumevanje, podrška i postavljanje granica mogu Vam pomoći u suočavanju sa tim situacijama. Važno je pružiti podršku, ali isto tako i brinuto o sopstvenoj dobrobiti. Važno je potražiti profesionalnu pomoć kada je to neophodno, a u slučaju nepredvidivih ili opasnih situacija, važno je očuvati sopstvenu bezbednost.

 

Ukoliko je Vašem partneru ili voljenoj osobi potrebna pomoć, podstaknite ih da nam se obrate putem sajta ili mejla. Naša platforma nudi podršku, resurse i mogućnost da se direktno obrate našem timu za pomoć. Ohrabrite ih da iskoriste tu mogućnost, kako bi dobili neophodnu podršku i informacije o mentalnom zdravlju.

 

Reference: https://www.verywellmind.com/coping-with-a-mentally-ill-spouse-2302988

 

Marija Rapajić

Master psiholog

Integrativni psihoterapeut pod supervizijom

Ostavite odgovor